Renault D Z.E: Meer kracht en meer comfort

Renault Trucks is een van de pioniers wanneer het op elektrische aandrijving aan komt. Al voordat Volvo het bij de Fransen voor het zeggen kreeg, werd er driftig geëxperimenteerd met elektrische aandrijvingen. De andere merken gaven toen nog niet thuis. Inmiddels kregen wij de kans om even met een demo te rijden, vlak voordat die naar de eerste klant ging.

De Renault D-Serie is een bekende verschijning op onze wegen. Maar eigenlijk verdient deze elektrische variant een aparte facelift. Hij rijdt veel en veel beter, het is bijna niet uit te leggen. Dat is een gevolg van de elektromotor die meteen maximum trekkracht levert vanaf ‘stationair toerental’ en de luchtvering rondom. Ook op een 16-tons bakwagen maak je daarmee een verschil en al helemaal wanneer je met distributie aan de gang gaat. Daarbij kun je heel wat energie terugwinnen in het veel voorkomende stop ’n go verkeer. Op die manier verbeter je je actieradius en mag de batterij doen waar hij goed in is: energie leveren en weer energie ontvangen. Elektrische tractie is perfect om zero-emissie distributie te bereiken en tegelijkertijd een efficiënte aandrijflijn neer te zetten. Het is een verademing om energie niet langer weg te remmen, maar te hergebruiken. Weet je dat eenmaal, dan maak je er een sport van om zo goed mogelijk te presteren!

Twee versnellingen

Renault Trucks bouwt de batterijen aan de chassisbalken tussen de assen in. Het is duidelijk dat dat de beste plek is, het maakt de truck lekker stabiel. Continu levert de elektromotor 180 pk en er is een piekvermogen mogelijk van 250 pk. Dat in combinatie met 425 Nm trekkracht die je direct verneemt bij wegrijden, kom je met een 16 tons chassis natuurlijk nooit tekort. Van een versnellingsbak is niet echt sprake meer, maar Renault bouwt nog wel een tweegangsbakje in. Bij het rijden merk je daar echter niks van. De eerste gang is bedoeld om lekker vlot weg te rijden en voor je het weet heb je de twee te pakken, waar je 99% van de tijd in rijdt. De sterke elektromotor doet de rest. De beide accupakketten leveren volgens specificatie 50 kilowatt, maar dankzij voortschrijdend inzicht kan Renault nu ook al 66 kW exemplaren installeren. Daarmee komt deze Renault in principe 150 kilometer ver. Dus 's ochtends een rondje, dan wanneer de chauffeur pauze heeft weer even bijladen en dan nog een middagronde. Het zijn zulke ritten die in dit stadium in aanmerking komen voor elektrificatie. 

De instap in de D-cabine is probleemloos. De dagcabine biedt een afsluitbare ruimte tussen de beide stoelen. Stuur en dashboard bieden geen verrassing. Zoals bij vrijwel elke elektrische auto, heb je een centrale ‘klok’ op het dashboard, waarvan de wijzer in het midden staat. Verbruik je elektriciteit, dan slaat de wijzer naar rechts uit, dus met de klok mee, en wek je elektriciteit op, dan slaat hij naar de andere kant uit. Rechts daarvan zie je wat de toestand is van de accu en hoeveel actieradius je nog hebt. Chauffeurs die bekend zijn met het dashboard van Renault zien ook de bekende stengel voor de retarder. Die heeft nu de functie om de mate van recuperatie in te stellen. Dus wanneer je gas loslaat, en dat doen distributiechauffeurs veel, dan wekt de aandrijflijn stroom op. Met de stengel kun je de mate van die opwekking instellen. Hoe meer je wil opwekken, des te heftiger remt de truck af ‘op de motor’. Dat scheelt weer in remschijven en -blokken! Maar hoe dan ook, het werkt en het went nog snel ook. Het wordt echt een sport om zo snel mogelijk weg te zijn, en om de Renault lekker uit te laten lopen naar een rood licht en daar aan te komen zonder te hoeven remmen.

Verdere bediening

Bij afwezigheid van een schakelpook of een keuzehendel aan het stuur, zet je de Renault ‘in de versnelling’ met een knop op het dashboard. We geven toe dat dat een beetje voelt alsof je buschauffeur bent, maar die knoppen zijn best weer handig wanneer je moet manoeuvreren.  Je schakelt dan namelijk best snel tussen vooruit en achteruit. De Renault heeft verder net als van buiten ook van binnen een best wel traditioneel uiterlijk. Het is even een vreemd geluid wanneer je de wegmarkering overschrijdt of er dicht in de buurt komt. Je hoort dan het geluid van scheurend papier, heel apart. Een oude bekende is de retarderhendel aan de stuurkolom. Daarmee kun je nog intenser regenereren dan normaal. Dus zelfde resultaat, maar dan via modernere techniek.

Met deze Renault kun je afhankelijk van je standplaats moeiteloos een dagje distributie doen. De batterijcapaciteit is verhoogd van vier keer 50 kW naar vier keer 66 kW. De D-Z.E kost dan nog steeds het viervoudige van een dieselversie. Maar je hoeft natuurlijk nooit meer te tanken en het onderhoud neemt met een derde af. Dit neemt niet weg dat trucks zoals deze ingebed moeten worden in subsidieprogramma’s zoals DKTi. Ik zeg altijd doen, wanneer je het (grotestads)werk ervoor hebt.

Tim de Jong 

DEEL HET