Renault Urban Lab 2 zou 13% zuiniger zijn

De trailercombinatie Optifuel Lab 2 kennen we al, maar nu laat Renault een middelzware distributietruck zien die met duurzame techniek is uitgerust. De maatregelen moeten volgens Renault leiden tot een brandstof verbruiksreductie van 13%.

Als basis dient acht liter dieselmotor waar een D-Wide cabine overheen is gebouwd. Renault Trucks is beduidend minder voortvarend met elektrificering als de 'gele' Renault, waarvan de elektrische auto's net weer zijn opgewaardeerd qua actieradius. In het zwaardere distributiesegment,  19 ton in dit geval, blijft de diesel de hoofdrol spelen, ondersteund door slimme systemen, waardoor we van een hybride mogen spreken.  Hierbij is een hoofdrol weggelegd voor een 48 Volts elektrisch systeem van Valeo, dat remenergie regenereert, die vervolgens weer aan de aandrijving ten goede komt. Enkele jaren geleden liet Renault al een 26 tons drie-assige Premium distributiewerk doen bij Coca Cola in Brussel en omgeving.

Andere kenmerken van de Urban Lab 2 zijn een geoptimaliseerde stroomlijn en intelligente software die voorkomt dat er omgereden wordt. Voor een  'perfecte rit' communiceert de software van Urban Lab 2 met de infrastructuur.

D-Serie CNG

We zagen hem al eerder, maar het lijkt Renault nu ernst om ook de gasversie van de D-Serie aan te gaan bieden. Al bij de introductie van dit type truck, in 2013, werden er gasvarianten aangekondigd. We verwachten dat deze met name in huisvuilwerk hun diensten kunnen bewijzen. Of Renault dan wel moederbedrijf Volvo met een LNG-truck komt, is vooralsnog onbekend.

DEEL HET