Renault Urban Lab 2 zou bijna 13% zuiniger zijn

Renault heeft de afgelopen maanden praktijktests uitgevoerd met de Urban Lab 2, een bakwagen die is uitgerust met nieuwe techniek bedoeld om het brandstofverbruik verder te reduceren. Het merk claimt een reductie van bijna 13% te hebben gerealiseerd.

Opvallend is dat deze Renault D-cabine geen spiegels heeft en dat de wielkasten en zijkanten geheel afgesloten zijn. Ook heeft de truck dichte wieldoppen.  Renault werkt in dit project samen met diverse partners samen, zoals Valeo, Lamberet en Michelin. Bij het aerodynamische deel, werd samengewerkt met trailerbouwer Lamberet. 

Samen met Valeo ontwikkelde Renault een start-stop systeem en een micro-hybride systeem waarmee energie wordt gegenereerd wanneer de truck uitrolt of wanneer de chauffeur remt. Volgens Renault draagt deze techniek betekenisvol bij tot een lager brandstofverbruik. Tegelijkertijd beschikt de truck over speciale banden die een lagere rolweerstand hebben dan wat op dit moment gangbaar is.

Alle systemen zijn getest op de testbaan, maar ook in het stadsverkeer. Dit keer niet in Lyon, maar in Bordeaux, waar verschillende stadsroutes werden gereden. De uitkomst is volgens Renault dat een geoptimaliseerde bakwagen voor inzet in de stad, tot bijna 13% zuiniger kan worden. Op welke gewichten werd gereden, meldt het bericht helaas niet. Verder zijn de foto's gemaakt bij slecht weer. Het zou wat zijn als Renault ook dan genoemde besparing haalt. Dit zou heel goed kunnen.

DEEL HET