Rij-impressie Fiat Doblo Cargo Maxi

 

De nieuwe Doblo!

De Fiat Doblo is vernieuwd en het meest opvallende is dat hij zijn eigenzinnige snuitje kwijt is geraakt. Juist die vormgeving maakte de Doblo tot een omstreden bestelwagen. Je hield van het ontwerp of je vond het helemaal niks. Met de nieuwe vormgeving is de Doblo wat minder uitgesproken, maar niet minder praktisch.

Het eerste wat opvalt bij het instappen is de enorme ruimte in het interieur. Dat was ook bij het vorige model het geval, en gelukkig is daar niets aan gewijzigd. Fiat is er zelfs in geslaagd om ruimte voor drie inzittenden te realiseren door een soort bijrijders bankje in te bouwen. Het verdient niet de aanbeveling om lange reizen te maken met drie stevig gebouwde grondwerkers voorin, maar het mag wel. Bovendien hebben ze allemaal keurig een veiligheidsgordel. Het bankje is ook als je alleen onderweg bent erg handig. Een derde deel van de rugleuning is neerklapbaar waardoor er een clipboard en een armsteuntje ontstaat. Bijzonder handig en comfortabel. De resterende 2/3 rugleuning is ook neerklapbaar waardoor er een vlak oppervlak ontstaat. Onder het bankje is opbergruimte voor spullen die uit het zicht moeten liggen en dat alles maakt het tot een erg praktisch meubelstuk voorin de Doblo. Het kon nog mooier, want af fabriek is er een doorlaad mogelijkheid voor lange stukken. Helaas maakt ons grijs-kenteken regime dat in ons land onmogelijk.

Geen koffie?

Het interieur van de Fiat Doblo is zoals gezegd enorm ruim en voorzien van slimme details. Zo is er een mooi opbergvak boven de voorruit, zijn er diepe deurvakken en voldoende afleg mogelijkheden op het dashboard. Een minpuntje is het gebrek aan bekerhouders. In de hele Doblo vinden we alleen in de deuren iets wat er op lijkt, maar dat is absoluut niet geschikt voor een kop koffie. Merkwaardig, want vaak fungeren bekerhouders tegenwoordig tevens als houder voor zo’n los asbakje. Ook daar is geen spoor van te bekennen in de Fiat. Wel zijn er mooie dubbele 12 Volt aansluitingen en is er een USB poortje wat in connectie staat met het U-Connect 5’’ systeem. Dit systeem met een fraai touchscreen is voorzien van TomTom navigatie en allerlei audio- en telefoon voorzieningen. Verder heeft het systeem zelfs een coaching functie voor zuinig rijden. Net als in de meeste zware bedrijfswagens wordt de rijstijl permanent gewaardeerd als de bestuurder dat op prijs stelt. Reuze leuk om mee te spelen en het draagt bij aan lagere brandstofkosten.

Maxi

De Doblo Maxi is de 35 cm verlengde uitvoering en dat resulteert in een laadvloer van meer dan twee meter lengte. 2170 mm op precies te zijn, dat bij een maximale breedte van 1714 mm en een hoogte van 1305 mm. Deze opmerkelijk grote laadruimte is bereikbaar via de achterdeuren of de standaard schuifdeur aan de rechterkant. Opmerkelijk groot ja, want de inhoud van 4,2 kubieke meter is ongekend in dit segment. De naam ‘Maxi’ is dan ook terecht, zeker ook waar het gaat om het laadvermogen. Met 1015 kilo is ook dat een waarde waarmee de Doblo op kop gaat in dit segment. Overigens is er voor wat betreft de inhoud een nog ruimere versie. De hoog dak uitvoering biedt namelijk 5 kuub inhoud in de lange uitvoering. Naast de Maxi en de Maxi uitvoeringen met hoog dak is er uiteraard ook de standaard Doblo en de Doblo Work Up pickup. 

Technisch

De Doblo is voorzien van de 1,6 liter Multijet dieselmotor met 105 pk. Dankzij het Ecojet systeem zou het verbruik volgens Fiat tot 15% lager liggen en hoewel we dat niet exact hebben kunnen meten heeft de Doblo het voordeel van de twijfel. Duidelijk is dat ondanks het zuinige karaker de 1.6 liter grote diesel behoorlijk vooruit komt. De verleiding om stevig op te trekken is er wel degelijk, al slaan dan alle eco-metertjes op het dashboard op rood. Overigens is de nieuwe Doblo leverbaar met maar liefst zes dieselmotoren. Van de bijzonder efficiente 1,3 liter Multijet tot en met de 2.0 liter grote Multijet diesel met 135 pk. Daarnaast zijn er twee benzine motoren en een CNG uitvoering. De benzine en de CNG motoren zijn al leverbaar als Euro-6, de diesels worden voorlopig uitsluitend als Euro-5+ motor aangeboden. Als versnellingsbak wordt er standaard een zesbak gemonteerd maar er is ook een gerobotiseerde versnellingsbak leverbaar. De nieuwe Doblo is met een dieselmotor al leverbaar vanaf 10.400 Euro. Voor het door ons gereden ‘Maxi’ exemplaar met de nodige opties vraagt de Fiat Professional dealer echter het dubbele met een prijskaartje van 21.121 Euro, ex BTW en BPM.

 

DEEL HET