Rolande biedt als eerste Bio-LNG aan

LNG-leverancier Rolande biedt als eerste in Nederland fysiek Bio-LNG aan. Zowel Albert Heijn als PostNL zijn begonnen met de inzet van tientallen vrachtwagens die op deze brandstof rijden. Bio-LNG levert voor zwaar wegtransport een besparing aan CO2-uitstoot op die kan oplopen tot 99,8 procent, zegt Rolande.

In Nederland is deze brandstof per direct verkrijgbaar en hoeven bestaande tankstations niet te worden omgebouwd. De vervoerder moet wel een koopovereenkomst hebben met Rolande om deze brandstof te kunnen tanken. De calorische waarde is gelijk aan die van het nu bekende LNG. Er is nauwelijks prijsverschil, aldus Rolande. 

Het gaat hier volgens de leverancier om een daadwerkelijk volledig biologische brandstof die gemaakt wordt uit ISCC gecertificeerde afvalstromen, zoals organisch huishoudelijk afval, mest, slib of landbouwafval. “Door ons afval als grondstof te gebruiken voor een duurzame brandstof dragen we bij aan een circulaire economie. Dit alles resulteert, net als bij groene waterstof en elektriciteit, in een CO2-reductie van praktisch 100 procent ten opzichte van diesel”, zegt Rolande.

Albert Heijn en PostNL

“Met deze introductie sluiten we aan bij de ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen van onze klanten. Zo zijn we een samenwerking met Albert Heijn gestart om 65 trucks op Bio-LNG te laten rijden en ook PostNL is gestart met tientallen vrachtwagens, waarbij het in eerste instantie nog om een blend gaat. In gebruik doet Bio-LNG, net als LNG, overigens, met een actieradius tot 1.700 kilometer en een vermogen tot 460 pk, niet onder voor een dieseltruck. Wél is een LNG-truck tot maar liefst 75 procent stiller", zegt Rolande.

“De stap van LNG naar Bio-LNG is belangrijk in onze doelstelling om op korte termijn significante stappen te zetten in CO2-reductie”, aldus Peter Leegstraten, Manager Transport Expertise van Albert Heijn. “Maar ook wat verder in de tijd is deze brandstof van belang in het totaal van mogelijkheden om langere afstanden zo schoon mogelijk af te leggen.” Inmiddels rijden er ruim 200 trucks voor Albert Heijn op LNG.

“Tijdens de proef rijdt een deel van de vrachtwagens van PostNL Transport op een mengsel van normale LNG met 20 procent Bio-LNG”, zo liet een woordvoerder van PostNL optekenen in Distributie.nl. “Een jaar lang worden er gegevens verzameld over onder meer de inzet van de trucks en het brandstofverbruik. Daarmee kan er berekend worden hoeveel CO2-uitstoot er wordt verminderd door de schonere brandstof.”

Rolande ontwikkelt, bouwt en exploiteert een eigen netwerk van (Bio-)LNG-tankstations in Europa. Inmiddels staat de teller op 15 stations. 

DEEL HET