Rotterdam krijgt fabriek voor batterijrecycling

De haven van Rotterdam heeft een overeenkomst gesloten met een recyclingbedrijf op het gebied van batterijen, TES. Het bedrijf huurt aan de Elbeweg een terrein van ongeveer 10.000 m2 met een loods van 2.000 m2 van het Havenbedrijf Rotterdam, met de mogelijkheid om te groeien tot ongeveer 40.000 m2. De fabriek moet eind 2022 volledig operationeel zijn. 

Volgens TES wordt dit de eerste recyclingfabriek in ons land van lithium-Ion batterijen. Het bedrijf heeft al soortgelijke fabrieken in Grenoble en Singapore. Op laatstgenoemde locatie kan per dag 14 ton aan lithium-Ion batterijen gerecycled worden, wat neerkomt op 280.000 smartphone batterijen.

14 keer zo veel

TES zegt dat de stap om naar Rotterdam te komen is ingegeven door de Europese Green Deal en dat de vraag naar apparaten en voertuigen voorzien van Lithium-Ion batterijen zal verveertienvoudigen in 2030 vergeleken met 2018. Het Rotterdamse havenbedrijf zegt te verwachten dat de fabriek in Rotterdam uiteindelijk de grootste in zijn soort zal zijn in Europa. “Als we straks operationeel zijn hebben we de capaciteit om jaarlijks 10.000 ton materiaal te verwerken, gericht op het herwinnen van nikkel, kobalt en lithium als grondstof voor het maken van nieuwe batterijen,” zegt een woordvoerder van TES. Meer dan 90% van deze materialen blijkt herwinbaar te zijn met een zuiverheidsgraad van bijna 99%., aldus TES. 

DEEL HET