Scania: 13 liter gasmotor met 410 pk

Biogas- of aardgas lijkt een serieus alternatief te worden nu ook Scania komt met een krachtige gasmotor. De OC13 is een nieuwe, 13 liter gasmotor die werkt volgens het Oto principe, dus met bougies. De krachtbron levert 410 pk en een koppel van 2000 Nm. Dat zou voldoende moeten zijn voor het merendeel van het nationale- en internationale transport.

Of de klant kiest voor LNG, CNG of een biogas variant van één van die soorten maakt voor de verbranding niet uit. Het verschil zit hem alleen in de opslag van gas waarbij je met LNG een veel grotere actieradius hebt. Die bedraagt volgens Scania 1100 kilometer terwijl de CNG variant ongeveer tot de helft komt. Voor zowel LNG als CNG zijn er inmiddels voldoende tankstations in Nederland, maar ook in landen als Frankrijk en Italië is gas als brandstof in opkomst

De motor levert zijn 2000 Nm tussen de 1100 en 1400 toeren en dat zijn waarden die we gewend zijn van dieselmotoren. Het hoogtoerige karakter van gasmotoren ligt daarmee achter ons, en dankzij de standaard Opticruise versnellingsbak zijn we ook van die Allison bakken af. Overigens leverde Scania de Opticruise ook al op het huidige model met 340 pk. De onderhoudsinterval van de nieuwe 13 liter motor bedraagt volgens Scania 45.000 km. Dat is 15.000 km meer dan die van de huidige generatie.

 

De nieuwe Scania gasmotor wordt geïntroduceerd tijdens de Italiaanse duurzaamheidsbeurs Ecomondo die van 7 tm 10 november in Rimini georganiseerd wordt. Trucks met de nieuwe motoren worden leverbaar in het tweede kwartaal van 2018 maar demovoertuigen zullen al snel beschikbaar zijn voor klanten en voor de pers. Stay tuned voor een eerste rij-indruk met deze nieuwe Scania.

DEEL HET