Scania LNG portaalauto voor M&M Containerservice

M&M Containerservice in Wijchen heeft de Nederlandse primeur om de éérste portaalwagen op LNG in gebruik te nemen. Het wordt een Scania P340 4x2 met één enkele LNG-tank. De eigenaren Mark Burgers, Marjon van Heumen-Burgers en Rik van Heumen sorteren daarmee onder meer voor op de steeds stringentere milieumaatregelen van de gemeenten Arnhem en Nijmegen. 

De LNG portaaltruck met VDL/Terberg-opbouw is in korte tijd de zesde Scania die M&M nieuw op de weg zet. Want naast deze auto kocht het bedrijf ook nog een tweede P410 8x2 met een haakarminstallatie die, wederom door WVS uit Horssen vakkundig is opgebouwd. Deze is identiek aan het voertuig dat afgelopen jaar de gelederen bij het Wijchense recyclingbedrijf kwam versterken. 

“We hebben voor deze investeringen opnieuw met twee merken om tafel gezeten. Maar toch weer voor Scania gekozen”, vertelt Rik. “Enerzijds omdat onze vorige 8x2 het uitstekend doet. En anderzijds omdat wij niet zo van die shoppers zijn. We gaan voor de lange termijnrelatie. Daarbij heeft de Scania-dealer Nijmegen de ondersteuning voor het ons geheel nieuwe LNG-traject uitstekend opgepakt. Want zoals bij elke afwijkende auto, kun je daarbij wel wat hulp gebruiken. Het is toch een beslissing waar je even over moet nadenken.”  

Schoner vervoer

Dat begon al met de reden waarom Mark, Marjon en Rik voor LNG gingen. “Dat was aanvankelijk vooral omdat we meer uitstraling willen. We hebben het gevoel dat je als recyclingbedrijf iets méér kunt doen dan alleen er voor zorgen dat er zoveel mogelijk grondstoffen een tweede of derde leven krijgt. Practise what you preach: als je toch al in die hoek zit, kun je het ook schoner vervoeren. Maar dan loop je wel tegen de stevige extra investering aan die niet alleen met de SDE-regeling is weg te werken. Maar gelukkig kon ook de Provincie iets voor ons betekenen.” 

“Daarmee dachten we ongeveer op dezelfde of iets hogere TCO uit te komen als voor een diesel. Maar inmiddels krijgen we door die aanschaf ook al opdrachten van bedrijven die graag willen dat hun klus zo klimaat- en milieuneutraal gedaan wordt als mogelijk is. Dus hebben wij goede hoop dat er in onze investering in LNG een verdienmodel zit. En we kunnen er in de komende jaren in ieder geval veilig de milieuzone van Arnhem en Nijmegen in. Voor de omgeving is het fijn dat een LNG-truck veel stiller is. En v.w.b. de uitstoot vestigen veel bouwbedrijven hun hoop op dit soort techniek omdat zij met stikstofmaatregelen van doen hebben.” 

Wachten op BIO LNG

Uiteindelijk hoopt Rik deze Scania op bio-LNG te kunnen rijden. “Waarvan we dan ook hopen dat het iets dichter bij huis te tanken is dan LNG. Want daarvoor moeten we nu naar Duiven of Oss omdat er noch bij ons in het dorp noch in Arnhem of Nijmegen een LNG station is. Gelukkig hebben we ook in Arnhem en Oss veel werk en is Duiven niet ver van Arnhem. Dus kunnen we dat meestal wel plannen. Daarbij hebben we een actieradius van rond de 600 kilometer terwijl we dagelijks niet meer dan een 250 tot 300 kilometer rijden.”  

 

DEEL HET