Scania met plug-in hybride op IAA

Scania pakt door na de meeting begin mei in Södertälje. Daar werd de pers duidelijk dat het merk nog even niet inzet op elektrische trucks. Scania zet in op biodiesel, HVO, LNG, CNG en hybride techniek.

Dus zet Scania in op een plug-in hybride, die in twintig minuten zijn batterij met 22kW zou kunnen opladen. Als basis wordt de nieuwe L-Serie gebruikt. De elektromotor heeft 130 kW (177pk) vermogen en 1.050 Nm koppel. De dieselmotor is gewoon een Scania negen liter vijfcilinder die op HVO draait, een brandstof die in Zweden op veel plaatsen verkrijgbaar is en die in Nederland op enkele punten beschikbaar is. De negen liter motor biedt motorvermogens van 280, 320 of 360 pk.

Met deze oplossing maakt Scania gebruik van Geofencing, waarbij de dieselmotor uitschakelt en de elektromotor het overneemt wanneer de truck een milieuzone binnenrijdt. Hierdoor ontstaat volgens Scania een ideale truck voor nachtdistributie. De plug-in hybrid kan met gemak onder de 72 DB(A) geluidsnorm komen en zou daardoor 's nachts gewoon de stad in mogen.  Scania kan via Scania Zone ook de maximumsnelheid aanpassen. De eiggenschap van een hybride die ook energie haalt uit het uitrollen en remmen van de truck, is hier eveneens van toepassing.

De combinatie van elektrische tractie en HVO zou een CO2-reductie van 92% moeten opleveren.  De hybride Scania is vanaf november 2018 leverbaar, de plug-in versie komt volgend jaar.

Bekijk ook het filmpje!

DEEL HET

Gerelateerde video's

  • Video bij: Scania met plug-in hybride op IAA