Scania opent batterij- assemblage fabriek

Scania heeft gisteren op het terrein van de truckfabriek in het Zweedse Södertälje een eigen batterij- assemblage fabriek geopend. De, door Northvolt geleverde accu’s worden in een volledig gerobotiseerde fabriek in pakketten gebouwd voor toepassing op trucks en bussen.

 “Ik ben ontzettend trots op alle collega’s die zich hiervoor met hart en ziel hebben ingezet. Bij Scania hebben we ons tot doel gesteld om de verschuiving naar een duurzaam transportsysteem te stimuleren. Met de assemblage van accu’s in ons bedrijf hebben we een van de belangrijkste voorwaarden geschapen om de verschuiving naar elektrificatie te versnellen”, zegt Christian Levin, President en CEO van Scania.

Streven is 50% elektrisch in 20230

Scania streeft naar 50% van alle truckverkoop elektrisch in 2030. Volgens het merk kan vrijwel iedere soort wegtransport elektrisch. “De verschuiving naar geëlektrificeerde oplossingen is de grootste transformatie in de geschiedenis van transport en 2023 is het jaar waarin het echt van start gaat. De bewijzen worden één voor één geleverd en de investering van 1,5 miljard SEK in deze nieuwe accu-assemblage is er daar één van”, aldus Levin tijdens de feestelijke opening van de nieuwe fabriek.

Northvolt

De gezamenlijk met Northvolt ontwikkelde accucel, ongeveer ter grote van een VHS cassetteband wordt in Zweden geproduceerd. In het vlakbij Södertälje gelegen Västerås is de R&D afdeling van Northvolt gevestigd, samen met een complete testfabriek. Daar worden de accu’s ontwikkeld en op een productielijn gebouwd. Als het hele productieproces naar verwachting loopt dan wordt de productie overgebracht naar het veel noordelijker gelegen Skelefteå, waar een enorme fabriek van Northvolt wordt gebouwd. Northvolt is overigens een samenwerking tussen Scania, Volvo, BMW en Volkswagen. Als de fabriek éénmaal op stoom is zou de productie een accucel per seconde moeten gaan bedragen.

Södertälje volledig elektrisch

De accu- assemblagelijn is gevestigd naast de chassislijn in Södertälje die in de afgelopen maanden is voorbereid op de serieproductie van elektrische trucks. Scania zet er op in dat er in Zweden uitsluitend nog elektrische trucks gebouwd gaan worden. De dieseltrucks worden dan alleen nog in Zwolle en in het Franse Angers gebouwd.

“Ondanks een snel veranderend zakenlandschap, blijft onze belofte om onze klanten altijd op de eerste plaats te zetten. Premium zijn betekent dat we oplossingen leveren die zowel van de hoogste kwaliteit als duurzaam zijn. De accucel die wordt geassembleerd tot modules en packs is hier een perfect voorbeeld van. Hij heeft de capaciteit om vrachtwagens 1,5 miljoen kilometer lang van stroom te voorzien – gelijk aan de levensduur van een vrachtwagen. Het is een voorrecht om samen met al onze partners en klanten aan verandering te werken”, zegt Marcus Holm, Hoofd Productie en Logistiek bij Scania.

DEEL HET