Scania test megawatt charging met ABB E-mobility

Scania heeft een eerste test uitgevoerd met een zogeheten megawatt charging oplader, samen met toeleverancier van laadinfra ABB E-mobility. Daarmee laadt een elektrische trucks twee keer sneller dan we nu gewend zijn.

Beide partijen benadrukken hoe belangrijk het is om elektrische trucks zo snel mogelijk te kunnen opladen. “Daardoor zijn ze beter inzetbaar, het is een voorname stap richting koolstofvrij vervoer. Scania en ABB E-mobility zijn gestart met een laadpaal met een stroomsterkte van 1500 Ampère en willen voor Megawatt Charging die stroomsterkte nog verdubbelen naar 3000 Ampère. Dit is de oplaadstandaard waarin beide bedrijven nu in investeren.

Rij- en rusttijden

Uitgangspunt van de nieuwe techniek zijn de huidige Europese rij- en rusttijden. Gestreefd wordt naar een rit van 4,5 uur, waarna de Scania drie kwartier, precies de pauzetijd voor de chauffeur, aan de oplader moet. Vanwege de omvang van het accupakket is het essentieel dat er snel opgeladen kan worden en dat er met een hoog vermogen opgeladen kan worden. Scania blijft naar eigen zeggen op de koers dat de helft van de verkochte nieuwe trucks elektrisch is. “Om dat te halen is dit oplaadsysteem een cruciale bouwsteen.”

Wanneer

Vanaf dit jaar al zegt Scania elektrische trucks te kunnen leveren met een pre-standaard stekker aan klanten. Begin volgend jaar kan dan de productie aanvangen van Scania’s met zo’n stekker en ABB E-mobility verwacht Mega Charging laadinfra te kunnen leveren vanaf eind 2024, begin 2025.    

DEEL HET