Scania Urban: Focus op veiligheid en milieu

Tijdens het Urban Sollutions Event in het Zweedse Södertalje toonde Scania een groot aantal nieuwe oplossingen voor stadsdistributie. De focus lag daarbij op veiligheid en het milieu. Opvallend is dat voor de korte termijn hybride of elektrisch nog niet voorkomt in het programma van Scania.

De focus ligt bij Scania voor wat betreft het milieu vooralsnog op alternatieve brandstoffen zoals LNG, CNG, Bioethanol, Biodiesel en HVO. Voor de bouwvoertuigen uit de XT range biedt Scania de keuze aan vrijwel al die alternatieven. Alleen de LNG variant is niet voorzien voor bouwtoepassingen. Voor de Nederlandse situatie zijn bioethanol en biodiesel niet de meest voor de hand liggende oplossingen maar met ons uitgebreide CNG netwerk vormt die brandstof wel degelijk een alternatief. Met name de nieuwe 13 liter gasmotor met vermogens tot 410 pk biedt mogelijkheden voor het bouwtransport. 

HVO

Verder meldt Scania dat alle dieseltrucks voortaan geschikt zijn voor HVO, en daarmee kunnen bedrijven wel degelijk een belangrijke stap zetten in het kader van het terugdringen van de CO2 uitstoot. HVO is een synthetische brandstof met de eigenschappen van diesel, maar dan op plantaardige basis. Deze brandstof is inmiddels in heel Nederland verkrijgbaar tegen een geringe meerprijs. Het grote voordeel ten opzichte van gas is dat er geen aanpassingen nodig zijn aan de truck zelf. Dat blijft gewoon een degelijke diesel waardoor ook diesel tanken tot de mogelijkheden behoort als het even niet anders kan. Daarnaast is de restwaarde van een diesel altijd hoger dan die van een gastruck. Scania claimt dat door de toepassing van HVO de CO2 uitstoot daalt met 90 procent ten opzichte van het gebruik van dieselolie.

7 liter motor

Helemaal nieuw bij Scania is de 7 liter zes cilinder krachtbron met vermogens van 220, 250 of 280 pk voor de P-serie. Deze nieuwe dieselmotor vormt een alternatief voor de 9 liter motor en is dan ook een aanvulling naar beneden.  De motor is 360 kilo lichter en compacter dan de 9 liter motor. Daardoor ontstaat er in de P-serie cabine meer interieurruimte aangezien de motortunnel met 9,5 centimeter zakte. Net als vrijwel alle Scania motoren doet ook de nieuwe krachtbron zijn werk zonder gebruik te maken van EGR. Dat doet alleen het topmodel van de range, de 730 pk sterke V8.

L-serie

Naast alle aandacht voor het milieu ligt de focus bij Scania vooral op veiligheid. Met name het zicht vanuit de cabine kreeg veel aandacht. Voor in de binnenstad zou de chauffeur volgens Scania lager moeten zitten dan nu het geval is. Daardoor heeft hij meer zicht rondom het voertuig en zit hij op de zelfde hoogte als voetgangers en fietsers. Een stad als London heeft inmiddels regels bij aanbestedingen waarbij lage voertuigen zijn voorgeschreven. Daardoor zien we in die stad Mercedes Econic bouwvoertuigen rijden. Met de nieuwe lage L-serie cabine wil Scania ook actief in dat segment meedoen. De L-Serie is, net als de Econic eigenlijk ontwikkeld als huisvuilwagen waarbij vaak wordt ingestapt, maar er zijn veel meer mogelijkheden voor dit concept. De lage instap en het uitstekende zicht rondom maken deze cabine ook uitermate geschikt voor distributie toepassingen en voor lichte toepassingen in de bouw. De cabine is 55 cm verder naar voren gebouwd en is eenvoudig te betreden. Wij mochten tijdens de presentatie rijden met de nieuwe L-serie en daarbij valt op dat je als chauffeur beslist niet het gevoel hebt met iets bijzonders te rijden. Het comfort en het bedieningsgemak zijn op het zelfde niveau als dat van iedere Scania. De L-cabine is leverbaar in verschillende uitvoeringen met drie dakhoogtes, een knielfunctie en diverse uitrustingsniveau’s. Tenslotte is er met een extra ruitje in de deur aan de passagierszijde een extra veiligheidsoptie bijgekomen voor alle Scania modellen. Door dat ruitje is er meer direct zicht naast de truck. Het enige nadeel is echter dat door dit ruitje het portierruit niet meer open kan.

DEEL HET