Science-fiction Sprinter als vliegdekschip voor drones

Nu VW en MAN even flink de aandacht op zich vestigen met een vrijwel identiek model, is Mercedes er alles aan gelegen om ons ervan te doordringen dat ze in Stuttgart ook nadenken over een moderne bestelauto. Dat heeft geleid tot een op z'n zachtst gezegd opvallende creatie.

Het gaat om volelektrisch model met een actieradius van 270 kilometer met op het dak een landingsplaats voor twee drones. Het experimentele studiemodel is voor de hand liggend AdVANce genoemd.

Mercedes wil hiermee laten zien, dat de bestelauto zoals we die nu kennen, aan de vooravond staat van een flinke transformatie. In de komende vijf jaar investeert moederbedrijf Daimler een half miljard euro in hoogwaardige technologie die het functioneren van de bestelauto van de toekomst zal kenmerken.

Volgens Daimler valt die technologie uiteen in drie dimensies. In de eerste plaats is de bestelauto van de toekomst doorlopend online, 'connected'. Verder wil Daimler dat er efficiënter geladen wordt, zodat chauffeurs van pakketdiensten niet steeds hun lading hoeven te herschikken. Ten derde wil Daimler internet inschakelen door zo meer ritten en bestemmingen te kunnen delen. Ook op het gebied van lease en verhuur wil Daimler hier meedenken met de branche waarin ze met bestelauto's actief is. 

DEEL HET