Shell chartert 15 LNG binnenvaartschepen

Shell heeft een charterovereenkomst afgesloten met Plouvier Transport NV en Intertrans Tankschiffahrt AG voor vijftien nieuwe dual-fuel binnenvaartschepen. De schepen zullen hoofdzakelijk varen op Liquefied Natural Gas (LNG). Met LNG willen reders in kunnen spelen op strengere regelgeving ten aanzien van zwavel- en stikstofoxidenemissies, die van toepassing zijn in Emission Control Areas (ECA's).

De nieuwe binnenvaartschepen worden gebouwd door de Nederlandse scheepswerf VEKA Shipbuilding en gaan de worden ingezet voor de groeiende activiteiten van Shell in de ARA-regio (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) en Rijn-regio (Duitsland/Zwitserland).

De verwachting is dat de binnenvaartschepen LNG-brandstof gaan bunkeren bij de LNG Break Bulk-terminal in Rotterdam. Deze nieuwe infrastructuur voor distributie van LNG aan de transportsector wordt momenteel ontwikkeld door Gate terminal (Gas Access to Europe) in Rotterdam.

De 110 meter lange binnenvaartschepen zijn ontworpen met het oog op betere milieuprestaties, veiligheid en optimale vrachtvervoerscapaciteit. De hoofdmotoren van deze vaartuigen, geleverd door Wärtsilä, draaien voor 95-98% op LNG aangevuld met een kleine hoeveelheid diesel ten behoeve van de ontsteking.

 

Het is de verwachting dat de binnenvaartschepen tussen eind 2016 en midden 2018 gefaseerd worden geleverd.

DEEL HET