'Standaarden voor waterstoftechniek gewenst'

Toyota, Hyundai, Nikola en Shell werken met diverse branchegenoten aan standaarden voor gezamenlijk te gebruiken onderdelen voor waterstoftechniek. Denk dan bijvoorbeeld aan de manier waarop waterstof getankt zou moeten worden.

In eerste instantie bekijken de partijen hoe trucks uit de zwaarste categorie, Class 8 in de VS en zwaarder dan 16 ton in Europa, gebouwd moeten gaan worden. Partijen verwachten dat toepassing van eenduidige techniek leidt tot snellere acceptatie van waterstoftechniek op de diverse markten.

De Amerikaanse start-up Nikola verwacht de introductie van waterstoftrucks te ondersteunen door tegelijk nieuwe tankstations voor waterstof in de VS te openen. Wanneer de Nikola de weg op gaat in 2021, zouden zodoende al zestien waterstof tankstations operationeel moeten zijn in de VS. Met name Nikola is erop gebrand tot afspraken te komen, omdat dit bedrijf al voor miljarden aan orders in portefeuille heeft, met name van biergigant Anheuser-Busch, dat 800 trucks wil afnemen. Ook Hyundai heeft orders van klanten uit Zwitserland en Frankrijk. Toyota en DAF-moeder Paccar bouwen nu eerst tien demotrucks, waarbij we er vanuit gaan dat de ingenieurs van DAF meekijken.

DEEL HET