Stellantis komt met waterstof-aandrijving voor bestelauto’s

Het moederbedrijf dat we voorheen kenden als PSA, Stellantis, komt met een waterstof-aandrijflijn voor medium bestelauto’s. De nieuwe aandrijving wordt ontwikkeld bij Opel in Rüsselsheim en gaat gemonteerd worden in bestelauto’s van Opel, Peugeot en Citroën. De waterstof-aangedreven bestellers moeten voor het eind van dit jaar de weg op komen.

Uit de persinfo blijkt wel dat het auto-conglomeraat, dat zich Stellantis noemt na de toevoeging aan de groep van Fiat, waterstof als serieuze optie ziet om de mobiliteit in Europa te verduurzamen. De nieuwe aandrijving gaat eind dit jaar in productie, en rond die tijd mogen we de bestelauto’s van de drie genoemde merken met deze aandrijving verwachten, blijkt uit de persinfo.

De ontwikkelaars van Stellantis namen de bestelauto van het type Opel Vivaro/Peugeot Expert/Citroën Jumpy als uitgangspunt. PSA mag dan nu Stellantis heten, maar Fiat wordt in het hele project niet genoemd. Verder bouwt Stellantis van deze bestelauto ook een Toyota-variant, die al evenmin ter sprake komt. De aandrijving moet een actieradius van 400 kilometer (WLTP) garanderen. De brandstofcel levert 45 kW vermogen en het tanken van waterstof mag niet langer dan drie minute duren. In die tijd moet 4,4 kg geladen zijn die wordt opgeslagen in drie tanks die door toeleverancier Faurecia ontwikkeld zijn. De brandstofcel betrekt Stellantis van Symbio.

De nieuwe aandrijving heeft natuurlijk ook een batterijsysteem dat maximaal 90 kW vermogen kan leveren. In het Eco-programma wordt 60 kW geleverd en er is een piekvermogen beschikbaar van 100 kW (136 pk). Het koppel bedraagt dan 260 Nm en de topsnelheid van de bestelauto is dan 130 km/h.

Volgens Stellantis pas de aandrijving in het huidige bestelautoconcept, dat ook nog eens het laadvermogen van een ton weet te behouden. De eerste bestelauto’s op waterstof van Stellantis zullen bij de Opel-fabriek in Duitsland gebouwd gaan worden.

 

DEEL HET