Stichting MVI gaat voor 68 Volkswagen e-Crafters

Stichting MVI (Mobiliteit Voor Iedereen) heeft bij Volkswagen Bedrijfswagens een order geplaatst voor de levering van 68 elektrisch aangedreven e-Crafter rolstoelbussen. Daarmee is MVI de eerste grote vervoerder die nog dit jaar emissievrij rolstoelvervoer voor de zorgmarkt op grote schaal mogelijk maakt, schrijft Volkswagen.

Door de wet WMO-2015 wordt zorgvervoer nog maar deels of zelfs helemaal niet meer vergoed. Stichting MVI maakt rolstoelvervoer voor minder mobiele ouderen naar bijvoorbeeld zorginstellingen of dagbesteding toch mogelijk, door zich te focussen op de financiering, aankoop en slimme exploitatie van zorgvervoer. Zo draagt MVI bij aan de bestrijding van eenzaamheid van ouderen.

Voor MVI, dat zonder winstoogmerk opereert, staat 2020 in het teken van de uitrol van milieuvriendelijk, elektrisch zorgvervoer. Voor het invullen daarvan hanteerde MVI als uitgangspunten onder meer gunstige kosten (lager dan van dieselmodellen), gemak (te besturen met rijbewijs B), goede en eenvoudige oplaadmogelijkheden én directe beschikbaarheid. 

Alle punten afgevinkt

De Volkswagen e-Crafter rolstoelbus is voor MVI de auto die aan al die eisen voldoet. De rolstoelbus, ontwikkeld in samenwerking met ombouwspecialist Tribus, heeft twee eenvoudig toegankelijke rolstoelplekken. Als deze niet worden gebruikt, zijn acht volwaardige zitplaatsen beschikbaar. Rijbewijs B volstaat om de bus te mogen besturen. De e-Crafter rolstoelbus heeft een actieradius van 115 km en is geschikt voor snelladen met 40 kW. Dat betekent onder meer dat het accupakket in drie kwartier tot 80% is te laden. Volledig opladen duurt een uur. Daarbij biedt Volkswagen 8 jaar garantie op de accu. Bovendien is het onderhoud gedurende de eerste 8 jaar inbegrepen, wat bijdraagt aan de gunstige gebruikskosten.

In heel Nederland

MVI neemt in eerste instantie 68 e-Crafter rolstoelbussen in gebruik. Naar verwachting loopt dit aantal nog dit jaar op tot 100 bussen. Daarmee is MVI in staat om in heel Nederland betaalbaar, fluisterstil, comfortabel en duurzaam vervoer aan te bieden aan kwetsbare mensen. De e-Crafter rolstoelbussen worden geleverd door Auto Muntstad. Volkswagen Pon Financial Services is de partij die de financiële leaseconstructie aanbiedt. Service House zorgt daarbij voor de benodigde infrastructuur voor het opladen van de e-Crafters bij de diverse verzorgingshuizen. 

DEEL HET