Suiker Unie met nieuwe trucks op Bio-CNG

Suiker Unie maakt van de mogelijkheid gebruik om vrachtwagens met gasmotoren  op 50 ton GVW te laten rijden. Deze trucks, met een vermogen van 410 pk, bieden Suiker Unie de kans om haar bulktransporten verder te verduurzamen. Vier trucks zijn deze week voor het eerst de weg op gegaan om klanten te bevoorraden.

Deze trekkers hebben acht gascilinders die als brandstoftank fungeren. Ze kunnen deze met biogas vullen bij de suikerfabrieken in Dinteloord en in Vierverlaten. Suiker Unie is met 30 miljoen m3 per jaar tot dusverre naar eigen zeggen de grootste groen-gasproducent van Nederland. Ze produceert dit gas in eigen biomassavergisters uit reststromen vanuit de suikerbiet.

De biogastrekkers hebben volgens Suiker Unie minimaal dezelfde soepele rijeigenschappen als een dieselmotor. Bovendien zijn ze stiller. De eerste reacties van de chauffeurs zijn volgens de suikerverwerker zeer positief.

90% minder CO2-uitstoot

De 410 pk-gasmotor verlaagt de CO2-uitstoot ten opzichte van een traditionele dieselmotor met 90%. Dit betekent, bij een gebruikelijke kilometrage van 150.000 km per jaar, zo’n 160 ton CO2 per vrachtwagen.

Suiker Unie gaat de vier – drie van Scania en een van Iveco - biogastrucks uitgebreid testen. Het komende jaar worden de testresultaten geëvalueerd en bekijkt Suiker Unie de mogelijkheden om dit duurzame transport verder uit te breiden.

DEEL HET