Tesla kondigt veel betere batterijen aan

Tijdens het lang verwachte Battery Day event van Tesla, deed topman Elon Musk de nodige aankondigingen. Daarbij stond nieuwe batterijtechniek in het middelpunt. Hij verwacht dat de batterijen die Tesla produceert de helft meer actieradius gaan bieden en tegelijk de helft goedkoper zullen worden.

De crux van dit alles is een nieuw celformaat. Elke Tesla-batterij heeft 4680 van zulke cellen en die zouden zes keer sterker zijn dan de huidige cellen en vijf keer meer energiecapaciteit kunnen bieden. De batterijen hebben een droge electrode en kobalt speelt geen rol van betekenis meer, maar nikkel, ook best schaars, des te meer.

De prijsdaling van tractiebatterijen maakt het volgens Musk mogelijk om een compacte gezinsauto te ontwerpen  voor 25000 dollar die vol-elektrisch is en die grotendeels autonoom rijdt. Om dat te bewerkstelligen wil Musk op elk continent een autofabriek bouwen die zulke auto’s gaat bouwen. Om dat te realiseren, moet Tesla ook veel meer batterijpakketten gaan maken en ook daarmee heeft Musk grootse plannen.

Verder toonde Musk een Tesla Model S met drie elektromotoren. Die heeft een actieradius van ruim 800 kilometer en kan 320 km/h halen. Prijs in de VS is 140.000 dollar.

DEEL HET