TNO beoogt forse energiebesparing bij huisvuilauto’s

In de DKTI-transport regeling van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) draait een proeftuin project waarin vier prototype elektrische afvalinzamelingswagens worden gedemonstreerd. Het project E-Waste heeft als doel de afvalinzamelingsbranche in staat te stellen om in 2030 volledig zero-emissie te zijn.

Transitie naar elektrische inzameling

Afvalinzameling veroorzaakt 6% van de CO2 uitstoot door stadslogistiek in Nederland, zegt TNO. “De vervoersbewegingen bij afvalinzameling zijn zeer belastend en stoten veel emissie uit. Dit wordt veroorzaakt doordat tijdens afvalinzameling de voertuigen zeer korte afstanden afleggen, wat wordt gecombineerd met heel veel stop- en go momenten. De conventionele dieselmotor wordt hierdoor tijdens afvalinzameling zeer inefficiënt gebruikt. Dit resulteert in hoge uitstoot, een hoog brandstofverbruik en hoge onderhoudskosten. Dit maakt voertuigen voor afvalinzameling uitermate geschikt voor een transitie naar elektrische inzameling”, aldus TNO.

In dit project ontwikkelt VDL Translift in samenwerking met TNO en vier vooraanstaande eindgebruikers een zo efficiënt mogelijk in te zetten elektrisch aangedreven huisvuilauto. TNO registreert en analyseert de prestaties van vier prototypen trucks in de praktijk. Het resultaat van de analyse bepaalt welke huidige inzamelroutes direct gereden kunnen worden met een e-afvalvoertuig. Ook kan TNO een TCO berekening uitvoeren aan de hand van verzamelde gegevens.

Praktijkproeven

De proef omvat vier prototype e-afvalvoertuigen bij vier verschillende eindgebruikers (HVC, ROVA, ROTEB, CURE). Deze eindgebruikers zullen de voertuigen in de praktijk testen. Op 10 oktober 2019 heeft VDL Translift de eerste twee prototype e-afvalvoertuigen gepresenteerd. Deze huisvuiltrucks worden ingezet bij de afvalinzameling van HVC en ROVA.

TNO analyseert welke obstakels eindgebruikers tegenkomen bij het introduceren van dit type voertuigen. Zo kijkt TNO onder meer naar chauffeursacceptatie, uptime van het voertuig en inzamelcapaciteit per batterijlading. Met deze gegevens zal TNO een analyse uitvoeren, waarin problemen in kaart worden gebracht. Denk met name aan de bezetting van infrastructuur zoals het installeren van meer snelladers, slim laden en vernieuwingen aan het lokale elektriciteitsnet.

Maar ook zaken als onderhoud (opleiding van monteurs) en route-optimalisatie komen hier aan de orde. TNO vat de opschalingsanalyse samen in een Roadmap om de afvalinzamelingsbranche in staat te stellen haar operatie volledig te elektrificeren.

TNO streeft naar een mogelijke energiebesparing van 20-40% door de werking van het voertuig te optimaliseren.

DEEL HET