TNO: 'In 2025 mogelijk 15.000 e-bestelauto's in Nederland'

In 2017 hebben TNO en CE Delft in opdracht van de Topsector Logistiek en Connekt bijgedragen aan twee rapporten met daarin nieuwe inzichten over het bestelautoverkeer in Nederland. Daaruit kan onder andere worden geconcludeerd:

Circa 75% van de kilometers in de stedelijke logistiek worden met bestelauto’s gereden

Bestelauto’s zijn daarmee verantwoordelijk voor circa 50% van de CO2 uitstoot binnen de stedelijke logistiek

Schattingen in de literatuur over aantallen nieuwverkopen lopen zeer uiteen. De meest optimistische komt niet verder dan 15.000 stuks in Nederland in 2025 (circa 20% van het totaal aantal nieuwverkopen per jaar). In dit zelfde scenario zouden in 2030 ongeveer 200.000 elektrische bestelwagens in Nederland rondrijden. Er zijn echter ook schattingen die vele malen lager uitvallen en waarbij de elektrische vloot nauwelijks groeit.

2.Fabrikanten hebben veel nieuwe aantrekkelijke modellen aangekondigd voor 2019, maar er is veel onduidelijkheid over de beschikbaarheid van aantallen voertuigen voor Nederland.

3.In 2019 zal voor 25% van de populaire modellen een elektrische variant beschikbaar zijn.

4.De restwaarde van een elektrische bestelauto daalt vooralsnog harder dan van een conventionele bestelauto.

5.Op basis van het gemiddelde dagkilometrage volstaat een actieradius van 175 kilometer voor circa 85% van de bestelautogebruikers.

Er moet volgens de onderzoekers nog veel gebeuren om de transitie op gang te brengen. Op dit moment rijden er in ons land 2320 bestelauto's op elektriciteit, dat is 0,2 procent van het bestelautopark. Renault en Nissan domnieren met resp. de Kangoo Z.E en de Nissan E-NV 200. Ook tijden er al 106 Streetscooters rond in ons land. Vanaf volgend jaar zal het aanbod aan elektrisch aangedreven bestelauto's flink stijgen. Verwacht wordt, dat Renault meer modellen aan zal kunnen bieden, en dat VW, Ford, Opel en Mercedes met meerdere modellen de markt op zullen komen.  De onderzoekers schrijven in het rapport dat er met name de komende vier, vijf jaar veel gaat veranderen.

Kostprijs ontwikkeling

Het rapport laat ook zien hoe de kosten zich zeer waarschijnlijk zullen ontwikkelen. Verwacht wordt, dat de voertuigprijs maar langzaam daalt, omdat de kostendaling zal worden aangewend om de actieradius te verbeteren. TNO denkt dat in 2035 een elektrisch aangedreven bestelauto dezelfde aanschafprijs zal hebben dan een huidige, vergelijkbare diesel.

 

DEEL HET