TNO: 'Meeste huisvuilauto's halen Euro VI niet'

In opdracht van het Ministerie voert TNO steekproeven uit om te zien of huisvuilauto's die een Euro VI registratie hebben, die norm ook daadwerkelijk halen. TNO zegt dat dit meestal niet het geval is.

TNO testte acht trucks met een dieselmotor en eentje met een aardgasmotor. De trucks werden in diverse situaties getest. In vijf van de acht testsituaties lag de NOx-uitstoot van de trucks hoger dan de norm en in drie situaties zelfs fors hoger. De trucks in kwestie zijn voorzien van een Euro VI motor van de eerste generatie.  TNO nuanceert dat de situaties waarin gemeten werd, niet representatief is voor de officiële Europese tests. TNO zegt dat de Euro VI tests volgend jaar zwaarder zullen worden. Dat is logisch, omdat dan weer een nieuwe, schonere Euro VI variant verplicht gaat worden.

Bij de tests bleek dat er één truck was die wel aan alle normen voldeed. Volgens TNO kwam dit, omdat de motor hiervan zwaarder werd belast. Daardoor raakt het uitlaatsysteem beter op bedrijfstemperatuur en voor trucks met een stop 'n go inzet zoals huisvuilauto's was al langer bekend, ook in het Euro V tijdperk, dat die moeite hadden om de norm te halen, vanwege te geringe motorbelasting. Dit is volgens TNO een gevolg van de lage rijsnelheid van dit type voertuig. Een roetfilter kan hier uitkomst bieden, zegt TNO. Bij de tests bleek dat de truck op aardgas gemiddeld scoorde.

Gemeenten die volgens TNO volgend jaar een huisvuilauto aan willen schaffen, kunnen vragen om een praktijktest die hoort bij een busmotor.

DEEL HET

Joomla! Foutopsporingsconsole

Sessie

Profielinformatie

Geheugengebruik

Database zoekopdrachten