Traton: in 2030 klaar voor autonome techniek

De truckdivisie van Volkswagen, Traton, zegt ervan overtuigd te zijn dat autonoom rijdende trucks in 2030 realiteit zullen zijn. Het bedrijf heeft hiervoor nu een strategie bepaald.

Vorig jaar juli heeft de Duitse overheid volgens Traton, moederbedrijf van MAN en Scania, een wet aangenomen die rijden met autonome trucks op de openbare weg mogelijk maakt, mts de ritten plaats hebben tussen logistieke terminals. De wetmakers willen autonome techniek faciliteren, aldus Traton, niet alleen door dergelijke trucks op gesloten terreinen te laten rijden, maar door ze juist te laten deelnemen aan het openbare verkeer. Er is dan wel een chauffeur aan boord die actief meekijkt.

Meer elektronica

Ook al zijn trucks de laatste jaren in hoog tempo van steeds meer elektronica voorzien die het rijden verder vereenvoudigen en beveiligen, nog altijd is in 94 procent van de ongevallen, sprake van menselijke fouten, zegt Traton. Minder gewonden en doden en minder schade zijn de drijfveren om door te zetten met autonome techniek, aldus Traton.  

Verhoogde inzet

Autonoom rijdende trucks zijn volgens Traton breder inzetbaar, hebben geen pauze nodig, zijn veiliger en kunnen desondanks toch langere afstanden afleggen zonder dat een pauze nodig is. Autonome trucks zijn volgens Traton daarom goedkoper. “Ze zijn ook nog een oplossing tegen het chauffeurstekort. In Duitsland alleen al gaan jaarlijks 30.000 chauffeur met pensioen, waar instroom van 17.000 jongere chauffeurs tegenover staat. “Dit zijn de redenen waarom we de ontwikkeling van autonome techniek willen versnellen”, aldus Traton.

Gesloten terrein

Scania en MAN zijn al bezig met testwerk. Zo rijdt er een autonome Scania in een Australische zoutmijn. “Een perfect voorbeeld van de voordelen van deze techniek”, zegt Traton. "Gesloten terrein en vrijwel continue inzet. Hier doen zich flinke productiviteitsvoordelen voor. De taken die trucks hier uitvoeren, zijn veel minder complex dan bijvoorbeeld in stadsdistributie.” 

Scania ontwikkelde verder de AXL, een autonoom voertuig dat geen cabine meer heeft en dat als dumper zijn werk doet in weer een andere mijn.  

Hamburgs havengebied

MAN is laat zich in dit verhaal niet onbetuigd en test autonome trucks op een containerterminal in de haven van Hamburg. Hierover schreven we al in BIGtruck. Na maanden van voorbereiding ging de test in mei vorig jaar van start. De bedoeling is nu, dat de autonome trucks, die altijd een chauffeur aan boord hebben, ook gaan rijden vanuit Hamburg naar andere containerterminals in Duitsland. Hier is het, waar Traton het grootste potentieel ziet. “Dergelijk verkeer rijdt voornamelijk op snelwegen. In dit vervoer kan autonome techniek bijdragen in het verminderen van het chauffeurstekort. Rijden van terminal naar terminal wordt de eerste inzet van autonome trucks op openbare wegen.”

In Zweden gebeurt dit al tussen Södertälje waar Scania is gevestigd, en Jönköping, 300 kilometer zuidelijker. Ook hier is vooralsnog wel een chauffeur aan boord.  Hierbij is ook een ingenieur van TuSimple aan boord. Dit is een start-up die in autonome techniek is gespecialiseerd en die samenwerkt met Traton, ook in de VS met Navistar. TuSimple rijdt in de VS al structureel op snelwegen. Traton zegt niet te kunnen wachten om ook op Duitse snelwegen van start 

DEEL HET