TuSimple en ZF worden partners

De Amerikaans-Chinese start-up TuSimple gaat samenwerken met ZF. In welke verhouding dit gebeurt vermelden partijen niet, maar feit is dat ZF heel veel voor TuSimple gaat doen.

Beide partijen spreken van een partnership, maar duidelijk is dat een gigant als ZF, dat mondiaal actief is en dat geldt als een voorname toeleverancier voor de auto- en truck-industrie, een start-up als TuSimple makkelijk had kunnen overnemen. Hiervan blijkt vooralsnog niets.

Wat er gaat gebeuren is dat TuSimple het zelf ontwikkelde systeem waarmee trucks autonoom kunnen rijden, verder ontwikkelt. ZF ‘engineering support’ biedt en dat ZF zich intensief bezig gaat houden met het opschalen van de productie van de hardware die TuSimple wil gaan vermarkten. Uiteindelijk kan op die manier naar een vorm van massaproductie worden opgeschaald. Het gaat bij deze productie om camera’s, LiDAR, radar, stuursystemen en de door ZF zelf ontwikkelde computer ZF ProAI.

Beide partijen verwachten als eerste te zullen komen met een autonome trucktechniek die commercieel geschikt is voor de markt. Op dit moment rijdt TuSimple met iets meer dan veertig autonoom rijdende trucks met Level 4 software. Er wordt proef gereden bij achttien klanten die wekelijks twintig ritten uitvoeren, voornamelijk snelwegwerk van Arizona naar Texas. De bedoeling is dat dit vanaf volgend jaar ook zonder chauffeur zou kunnen. De samenwerkring tussen beide partijen begint meteen in april.  

DEEL HET