Twee elektrische Scania’s voor VHC ActiFood

Voor de bevoorrading van horecaondernemers in Groningen en Assen zet VHC ActiFood twee elektrische Scania bakwagens in. Het zijn de eerste stappen naar uitstootvrij transport voor het bedrijf.

Veel bedrijven waar VHC ActiFood zijn goederen aflevert, liggen vanaf 2025 in een zero-emissiezone. Daarom kiest men nu voor twee elektrische vrachtwagens. De keuze viel op Scania verwege het serviceniveau. Samen met Scania werd een analyse gemaakt van verschillende routes van de groothandel om tot de meest optimale configuratie te komen. “Het is niet alleen de auto die van A naar B moet rijden. Ook de koel- en vriesmotoren verbruiken stroom en de laadklep moet bediend worden,” aldus Koenraad Winter, directeur van VHC AgriFood.

De analyse resulteerde in de Scania 25P bakwagen met een accupakket met een geïnstalleerde capaciteit tot 300 kWh, goed voor een actieradius van ongeveer 250 kilometer. De elektrische motor levert een continu vermogen van 250 kW (340 pk). Hiervan zijn er nu twee geleverd. De chauffeurs zijn enthousiast, zegt Winter. “Niet alleen de uitstoot is nul, ze veroorzaken ook nauwelijks geluidsoverlast. Met diesel aangedreven koel- en vriesmotoren krijgen de chauffeurs regelmatig commentaar wanneer deze moeten blijven draaien om de lading koel te houden.”

De nieuwe trucks behoren tot de eerste elektrische Scania P25 bakwagens met een elektrische koelopbouw die in Nederland rondrijden. Scania dealer Rinsma leverde de voertuigen en verzorgt ook het onderhoud. Hiervoor heeft VHC ActiFood een reparatie- en onderhoudscontract afgesloten. “Een goede relatie met de garage is voor ons belangrijker dan het product,” besluit Winter.

DEEL HET