Vecto CO2 test openbaar of juist niet?

De Europese Commissie is voornemens om medio 2016 de zogenaamde Vecto CO2 testmethode verplicht te stellen voor zware bedrijfswagens. Deze nieuwe test moet onder meer de typegoedkeuring regelen voor nieuwe trucks. Vanuit verschillende organisaties uit de transportwereld wordt nu aangedrongen op het openbaar maken van die test voor de eindgebruikers. De truckproducenten zijn daar niet blij mee want dit zou gevoelige informatie wereldkundig kunnen maken. 

Organisaties

Verschillende partijen uit de transportsector hebben een brief opgesteld aan de Europese Commissie waarin ze vragen om een extra impuls voor een verdere verbetering van de brandstofefficiency van zware bedrijfswagens. Deze brief werd opgesteld door vertegenwoordigers van The International Road Union, The European Express Association, Leaseurope, CLECAT, Green Freight Europe, The Northern Logistics Association, European Transport Board en Transport & Environment. De Europese Commissie was al bezig met het voltooien van de nieuwe Vecto testprocedure, een methode waarmee de CO2 uitstoot van trucks en bussen wordt gemeten. 

Typegoedkeuring

Vecto is in feite een software tool waarmee data over luchtweerstand, motorefficiëntie en rolweerstand worden omgezet in een brandstofverbruik en CO2 uitstoot. Door de input te wijzigen kunnen allerlei routes en soorten trucks ingevoerd worden. Met deze methode die halverwege 2016 verplicht wordt is er een Europese testprocedure voor de typegoedkeuring. Volgens de organisaties die de brief aan de Europese Commissie hebben opgesteld kan deze Vecto methode echter nog veel meer invloed krijgen als de methode openbaar wordt voor de eindgebruikers. Vervoerders kunnen dan eenvoudig zelf voertuigen vergelijken op het gebied van verbruik op bepaalde routes. Volgens de organisaties zou dit de concurrentie tussen de verschillende truckmerken vergroten. 

Trucktesten

De Europese Commissie onderzoekt op dit moment of het mogelijk is dat eindgebruikers toegang krijgen tot de Vecto testmethode. De truckproducenten protesteren daar echter tegen want dat zou betekenen dat iedereen toegang krijgt tot gevoelige data. Technische informatie die de fabrikanten graag bij zich houden wordt dan openbaar. Daarnaast is er de eis van het samenwerkingsverband dat de data over brandstofverbruik en CO2 uitstoot in het rekenmodel exact overeen moeten komen met het verbruik in de echte wereld. Op dit moment kunnen vervoerders, zeker de kleinere bedrijven, alleen afgaan op hun eigen ervaringen en op de testen die de vakbladen organiseren. Verder moeten ze vertrouwen op de informatie die de producenten opgeven. Door toegang te krijgen tot de Vecto test met alle data zouden vervoerders voortaan hun eigen virtuele testen kunnen doen. 

Parameters

Of het ook echt mogelijk is om een ‘real life’ trucktest zoals wij dat doen met de BIGtruck RoadTest in een computermodel te vangen is echter de grote vraag. Het toepassen van zo’n testmethode brengt dan ook grote gevaren met zich mee. Eén of twee parameters verkeerd instellen en de resultaten worden compleet vertekend weergegeven. De argumenten van de truckindustrie om de data van de Vecto CO2 test niet openbaar te maken voor de eindgebruiker lijken dan ook voor rede vatbaar. 

Bron: Transportenviroment.org

 

 

 

 

 

 

DEEL HET