Visie: 'Rendement transportbedrijf kwart omhoog'

Het Europese wegvervoer kan tot 2025 een productiviteitsverbetering van 25% tegemoet zien. Dat bevestigden Daimler (Mercedes-Benz), Volkswagen (MAN, Scania), Volvo en Iveco tijdens de persconferentie die was georganiseerd door de VDA (de Duitse RAI) en die dient als opmaat tot de IAA in september. VW-topman Andreas Renschler zegt dat we aan de vooravond staan van een ‘radicale transformatie’ van de transportwereld.

Er zijn diverse ontwikkelingen die de kostenstructuur van het transportbedrijf drastisch zullen veranderen, voorspellen beide topmannen. Dankzij connected trucks en de juiste analyse van de datastroom die dit genereert, zullen vervoerders hun efficiency zeker met een kwart kunnen verbeteren. Hierbij gaan betrokkenen er vanuit dat de chauffeur nog gewoon zijn werk doet en dat LZV nog altijd niet grensoverschrijdend in heel Europa zullen zijn toegelaten. Zou dat wel het geval zijn, dan liggen nog verdere verbeteringen in het verschiet.

‘’Bedrijven kunnen wanneer ze de juiste data hebben, veel beter plannen en beslissen inzake de inzet van hun voertuigen en de belading ervan. Om dat te bereiken moeten wagenparken in een digitale omgeving opgenomen worden, waardoor veel sneller en beter zichtbaar wordt waar ze op elk moment zijn, hoe ze beladen zijn en waar ze naartoe gaan'', legde MAN uit. ''Wachttijden kunnen worden verkort, beladingsgraden geoptimaliseerd en wanneer de truck industrie de juiste infrastructuur levert, kunnen gegevens snel en veilig in een cloud worden opgeslagen en weer opgeroepen.''  

DEEL HET