Volledig elektrische Volvo truck

Volvo Trucks introduceert de eerste geheel elektrische truck voor commercieel gebruik: de Volvo FL Electric voor onder andere stedelijke distributie en afvalinzameling. De verkoop en de serieproductie van het nieuwe model gaan volgend jaar in Europa van start. Deze FL heeft een actieradius van 300 kilometer. 

Volvo Trucks komt met een volledig elektrische versie van de FL truck. Daarmee geeft Volvo trucks antwoord aan het streven naar een betere luchtkwaliteit en minder geluidsoverlast in de stad. Een elektrische truck stoot geen uitlaatgassen uit en kan daardoor breed worden ingezet in bijvoorbeeld overdekte terminals en milieuzones. Het lage geluidsniveau van de trucks maakt het bovendien mogelijk om meer werk 's nachts uit te voeren, zodat de verkeersintensiteit beter verdeeld is en het overdag minder druk is op de weg.

Er is volgens Volvo veel interesse op de markt voor elektrische trucks. "Veel potentiële klanten vragen naar de mogelijkheden die de nieuwe technologie biedt en wat voor invloed dit kan hebben op hun activiteiten."

Het aanbod van Volvo Trucks wordt ondersteund door de gezamenlijke expertise van Volvo Group op het gebied van elektrisch transport. Zusterbedrijf Volvo Bus heeft vanaf 2010 meer dan 4.000 elektrische bussen verkocht. De technologie voor aandrijving en energieopslag die wordt toegepast in de Volvo FL Electric, is vanaf het allereerste begin grondig beproefd en getest. Het uitgebreide Volvo Trucks-netwerk zorgt voor verkoop, service en levering van onderdelen. 

Volgens Volvo Trucks is een totaalbenadering voor de introductie van elektrisch vervoer binnen de transportsector essentieel om de voortdurende uitdagingen aan te gaan op gebieden als het opwekken van elektriciteit en accu's.

De eerste trucks in de reeks Volvo FL Electric worden nu in bedrijf genomen door klanten in Göteborg, de thuisbasis van Volvo Trucks.

Technische gegevens 

  • GVW 16 ton.
  • Aandrijflijn: elektromotor van 185 kW max. vermogen/130 kW continu, versnellingsbak met twee versnellingen. Max. koppel elektromotor 425 Nm.
  • Energieopslag: 2-6 lithium-ion accu's, in totaal 100–300 kWh.
  • Actieradius: tot 300 km.
  • Opladen: AC-opladen via het lichtnet (22 kW) of DC-snelladen via CCS/Combo2 tot max. 150 kW. 
  • Helaas geen gewichtsgegevens ontvangen of gegevens over laadvermogen.

 

DEEL HET