Volvo Concept truck met 30% lager verbruik

Volvo Trucks toont met een concept-truck aan dat het brandstofverbruik met nog eens 30 procent verlaagd kan worden. Volvo zoekt het met name in aerodynamische maatregelen en gewichtsbesparing voor zowel de trekker als voor de oplegger. 

Het concept voertuig werd ontwikkeld met steun van de Zweedse Energy Agency. Deze concept truck is het resultaat van een onderzoeksproject van vijf jaar met als doel het produceren van zuinigere voertuigen. De nieuwe concepttruck verlaagt het brandstofverbruik met meer dan 30%.

Een van de sleutelfactoren achter het lage brandstofverbruik is de verbetering van maar liefst 40% in aerodynamische efficiency. Dit is gunstig voor zowel trekker als trailer. “We hebben de gehele combinatie zoveel mogelijk geoptimaliseerd voor een betere aerodynamica. We maken bijvoorbeeld gebruik van camera's in plaats van buitenspiegels. Dit verlaagt de luchtweerstand, zodat er minder energie nodig is voor de aandrijving van de truck”, verklaart Volvo. Naast de aerodynamische verbeteringen is het conceptvoertuig voorzien van nieuw ontwikkelde banden met een lagere rolweerstand. De trailer weegt twee ton minder dan de referentietrailer. Dit betekent een lager brandstofverbruik of een hoger laadvermogen. Ook een verbeterde aandrijflijn maakt deel uit van het project. In het najaar van 2015 zijn er testritten uitgevoerd in Zweden. 

Volvo geeft zelf niet aan wat er aan de aandrijflijn verbeterd is maar waarschijnlijk wordt hier gebruik gemaakt van de D13 Common rail motor die binnenkort geïntroduceerd wordt op de Europese markt. Voor de USA is ook Turbocompound techniek aangekondigd en de kans is groot dat ook die techniek aan boord is van deze concept truck. Volvo wil wel kwijt dat er al sinds 2011 aan de Volvo Concept Truck wordt gewerkt. Dat zou ons vermoeden bevestigen want al in 2012 werd Turbocompound techniek in combinatie met Common Rail door Volvo gepresenteerd als mogelijke oplossing voor de toekomst.

Omdat de concepttruck onderdeel uitmaakt van een onderzoeksproject, is deze niet beschikbaar op de markt. Een aantal aerodynamische eigenschappen zijn echter al geïmplementeerd op de in serie geproduceerde voertuigen van Volvo Trucks, en in de toekomst worden waarschijnlijk meer van deze oplossingen toegepast. Toelating op de weg zou toch al niet mogelijk zijn in grote delen van Europa omdat de lengtewetgeving de vleugels achterop de oplegger nog niet mogelijk maakt. Ook het rijden zonder spiegels is nog niet toegestaan.

Het onderzoeksproject is een bilaterale joint-venture tussen Zweden en de VS en wordt ondersteund door de Zweedse Energy Agency en het Amerikaanse Department of Energy. Het Amerikaanse SuperTruck-project streeft naar verbeterde transportefficiency in het internationaal transport voor de Noord-Amerikaanse markt.

DEEL HET