Volvo informeert over Bio- LNG

Volvo Trucks zet zwaar in op de elektrificatie, maar het Zweedse truckmerk wijst ook op de voordelen van LNG, en dan vooral Bio- LNG in een informatiecampagne.

LNG is 'Liquefied Natural Gas', oftewel vloeibaar aardgas. Bio-LNG (vloeibaar biogas) is gemaakt van gas afkomstig uit organisch materiaal: plantaardige resten of mest bijvoorbeeld. Voor ons zijn LNG en Bio-LNG cruciaal om een grote bijdrage te leveren aan de Zero Emissions-doelstelling van zowel Volvo Trucks als de EU. Volvo legt graag uit wat LNG en biogas precies zijn, waarom ze grote voordelen kunnen bieden voor zowel het milieu als uw portemonnee, en welke LNG-trucks het merk aanbiedt.

LNG staat voor 'Liquefied Natural Gas', oftewel vloeibaar aardgas. Aardgas is een van 's werelds snelst groeiende energiebronnen en het is de schoonste fossiele brandstof. Het gas komt uit ondergrondse reservoirs van over de hele wereld en is in een grotere mate aanwezig dan olie, wat het een duurzaam alternatief maakt.

Aardgas bestaat voornamelijk uit methaan, maar ook uit kleine hoeveelheden ethaan, propaan, butaan en onbrandbare stoffen. Deze overige stoffen worden verwijderd wanneer het aardgas wordt omgezet naar een brandstof. Vervolgens wordt het gas verkoeld tot -161 °C. Het resultaat? LNG.

Wat is Bio-LNG?

 

Bio-LNG, ook wel bekend als LBG (Liquefied Bio Gas) oftewel vloeibaar biogas, is gemaakt van gas afkomstig uit organisch materiaal: plantaardige resten of mest bijvoorbeeld. Het is als zodanig totaal anders dan het bekendere LPG dat een mengsel is van gassen dat als restproduct ontstaat bij olieraffinage.

Het organisch materiaal wordt in een vergister omgezet naar biogas. Zodra alle vervuiling eruit is gefilterd, wordt het gas afgekoeld en krijgt het een vloeibare vorm (minus 130-140 °C). Voordeel van een vloeibare gasvorm is dat het gecomprimeerd (oftewel compact) is en er als zodanig meer van kan worden meegenomen, om meer kilometers te kunnen afleggen. Ideaal als transportbrandstof dus.

Een LNG-truck kan zowel rijden op LNG als op Bio-LNG of een mengsel daarvan.

Klik hier voor meer informatie van Volvo over LNG en BIO-LNG.

DEEL HET