Volvo komt met LNG truck

Volvo Trucks kondigt aan dat er hard gewerkt wordt aan een LNG truck. Dat deed het merk al eerder, maar tot nu toe is er nog geen datum genoemd wanneer de truck op de markt komt. Ook de technische details zijn nog niet vrijgegeven, al spreekt het merk over zware distributie en lange afstand vervoer.

Het terugdringen van de milieubelastende uitstoot door zwaar commercieel verkeer is een uitdaging voor politici en inkopers, transportbedrijven en voertuigfabrikanten. In mei heeft de EU een regeling aangekondigd die de vermelding van CO2-cijfers voor zware voertuigen vanaf 2019 verplicht stelt, met als doel het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Volvo kiest hierbij een andere weg dan Iveco en Scania. Die beide merken werken met een zogenaamde Oto motor met bougies, eigenlijk een benzinemotor dus. Volvo lijkt te kiezen voor de 'Dual Fuel' oplossing waarbij de motor start op diesel. Zodra de temperatuur in de verbrandingskamer op niveau is schakelt deze motor over op LNG.

Daarmee lijkt Volvo terug te grijpen op techniek die al eerder werd ingezet. Bedrijven als Jumbo en Dasko reden al met Volvo Dual Fuel trucks maar met de komst van Euro-6 werd die optie uit het Volvo programma gehaald. De Volvo engineers lijken er nu echter in geslaagd te zijn om die techniek ook voor Euro-6c gehomologeerd te krijgen. 

Het voordeel van 'Dual Fuel' techniek is dat de truck ook zonder LNG functioneert, namelijk als een dieselmotor. Dat zou betrouwbaarder zijn, maar ook voor de restwaarde is dat belangrijk. Een 'Dual fuel' truck is voor een tweede- of derde leven in donker Afrika namelijk gewoon als dieseltruck te verkopen. Het officiële Volvo persbericht blijft echter vaag over de gekozen techniek, en ook over de datum van invoering. Volvo komt hier volgende week op terug.

 

 

DEEL HET