Volvo: Maatstaf in LNG techniek?

Volvo Trucks introduceert zware trucks die voldoen aan Euro 6 op LNG (Liquefied Natural Gas) en bio-LNG. De nieuwe trucks leveren dezelfde prestaties, rijeigenschappen en een vergelijkbaar brandstofverbruik als de dieselmodellen van Volvo. De CO2-uitstoot van de nieuwe trucks is echter 20­-100% lager dan die van vergelijkbare dieselmodellen, zegt Volvo. De nieuwe Volvo FH LNG en Volvo FM LNG zijn beschikbaar met 420 of 460 pk voor zwaar regionaal en internationaal transport. De trucks krijgen een I-Shift automaat.

In plaats van een ottomotor met bougie ontsteking, de gangbare oplossing voor voertuigen op gas, worden de Volvo FH LNG en Volvo FM LNG aangedreven door motoren die gebruik maken van het diesel principe. Dit betekent volgens Volvo dat een vervoerder die voor LNG kiest, dit kan doen zonder in te leveren op rijeigenschappen, brandstofverbruik of betrouwbaarheid. De 460 pk-motor van Volvo op LNG levert een maximaal koppel van 2.300 Nm; de uitvoering van 420 pk produceert 2.100 Nm. Dit komt overeen met Volvo's dieselmotoren. Het brandstofverbruik is ook gelijk aan dat van de dieselmotoren van Volvo en is wel 15 tot 25% lager dan bij conventionele ottomotoren op gas.

De toegepaste brandstof is vloeibaar aardgas oftewel LNG (Liquefied Natural Gas) of vloeibaar biogas, dat bekend staat als bio-LNG. Bij gebruik van biogas neemt de ecologische voetafdruk (CO2-uitstoot) volgens Volvo met maar liefst 100% af. Bij aardgas is de vermindering 20%.

Diesel toevoeging

Voor een maximale actieradius worden de tanks gevuld met LNG, dat wordt opgeslagen onder een druk van 4–10 bar bij een temperatuur van -140 tot -125 °C. De grootste brandstoftankvariant bevat voldoende LNG voor een actieradius tot duizend kilometer. Tanken duurt ongeveer even lang als het vullen met diesel. Tijdens het rijden wordt de brandstof opgewarmd, onder druk gebracht en omgezet in gas voordat het direct in de motor wordt ingespoten. Om het gas tot ontbranding te brengen, wordt een geringe hoeveelheid diesel toegevoegd op het moment van inspuiten.

Volvo Trucks werkt nu samen met gasleveranciers en klanten om de LNG-infrastructuur in Europa uit te breiden. Deze ontwikkeling wordt in veel landen en door de EU ook politiek ondersteund. Het uitbreiden van de LNG-infrastructuur is onderdeel van de actieplannen van de Europese Commissie en de EU-lidstaten voor het op de lange termijn veiligstellen van de Europese energievoorziening.

“Aardgas biedt duidelijke klimaatvoordelen, het is in veel landen concurrerend geprijsd en er zijn voldoende reserves om het gebruik op grote schaal te rechtvaardigen. Onze focus op LNG-voertuigen schept nieuwe voorwaarden voor klanten die kostenefficiënte transporten willen uitvoeren met een laag brandstofverbruik. Tegelijkertijd zorgen we dat zware trucks aanzienlijk minder belasting voor het milieu opleveren”, zegt Volvo.

De nieuwe Volvo's zijn meteen de krachtigste LNG trucks op de markt. Hoe lang ze die titel zullen behouden is de vraag, maar Volvo zet hier een doordacht concept zeer, zoveel is zeker.   

De verkoop van Volvo FH LNG en Volvo FM LNG gaat 2018 van start.

DEEL HET