Volvo nu ook de weg op met waterstoftrucks

Afgelopen week zagen we dat Mercedes uitgebreid rond rijdt in de Alpen met hun waterstoftruck. Die werkt met een brandstofcel die waterstof omzet in waterdamp en elektriciteit. Met die elektriciteit wordt de truck aangedreven. Volvo is er nu ook mee onderweg, in het hoge noorden. 

Mercedes werkt hierin samen met Volvo Trucks, in een nieuwe onderneming die Cellcentric heet. Zo delen de beide grootmachten mooi de hoge ontwikkelingskosten van waterstof-elektrische aandrijving. Op de IAA waren  brandstofcel van Cellcentric op de Volvo-stand te zien. Die genereren 300 kW per stuk, ruim voldoende om de elektrische Volvo waar dan ook op stoom te houden.

Afgelegen gebieden

Volvo stelt dat de implementatie van deze techniek cruciaal is omdat batterij-elektrische trucks een relatief beperkte actieradius hebben. Waterstoftrucks zijn als het aan Volvo ligt, ideaal voor lange afstanden in dunbevolkte gebieden met weinig voorzieningen. Nu het testwerk begint, duurt het nog wel even eer klanten de waterstoftruck van dit merk kunnen aanschaffen. Volvo houdt een flinke slag om de arm en stelt dat deze trucks vanaf de tweede helft van dit decennium, beschikbaar zullen zijn. Volvo wijst erop, dat de trucks rijden op groene waterstof, een bron die eindeloos beschikbaar is. Dat klopt in zoverre, dat er dan nog wel menig windmolenpark op zee moet worden gerealiseerd om voldoende waterstof te kunnen produceren.  

Extra opbouw

Op de foto’s is te zien dat Volvo een extra opbouw achter de cabine heeft gerealiseerd. Daarin bevinden zich de waterstoftanks en de foto met de wissellaadbak toont dat zo’n opbouw een beroep doet op de achteroverbouw van het geheel. Let verder op het pluimpje waterdamp, de enige uitstoot die zo’n truck heeft.

DEEL HET