Vos Logistics zet Iveco LNG trucks in voor Air Liquide

Air Liquide is een van de grote spelers op het gebied van gassen en chemie. Vanuit Eindhoven gaan de eerste twee Iveco Stralis NP LNG-trucks rijden met trailers geladen met vloeibare stikstof. De uitvoerder van het transport is Vos Logistics. "De komende zeven jaar willen we de helft van onze trucks vervangen door trucks op LNG", zegt Air Liquide.

Op dit moment rijden er in opdracht van Air Liquide meer dan 300 trucks in het noordwesten van Europa. Een soortgelijk aantal trailers waarmee gas wordt vervoerd, wordt onder andere ook op de vestiging in Eindhoven onderhouden. Voor Vos Logistics uit Oss, destijds pionier in het toepassen van LNG als brandstof voor trucks, is Air Liquide een nieuwe klant. "In april 2017 gingen we voor Air Liquide rijden. Van meet af aan hebben we bekeken of we de duurzaamheidsambities van Air Liquide konden realiseren. In samenspraak met Iveco en Gardner Denver is dit nu gelukt ", zegt Marc van Alphen van Vos Logistics.

Halvering

Zowel Vos Logistics als Air Liquide stellen doelen om tot een duurzamer bedrijfsvoering te komen. "Daarom hebben wij destijds het voortouw genomen met LNG als brandstof voor onze trucks en tot een eigen LNG tankstation op onze thuisbasis in Oss", zegt Frank Verhoeven, CEO van Vos Logistics. "In Vos Logistics hebben wij een partner gevonden die met ons meedenkt en die ons helpt onze doelstelling te bereiken waarbij we een halvering van onze CO2 uitstoot realiseren in onze logistieke operatie", aldus Diederick Luijten, Vice President Industrial Merchant North West Europe van Air Liquide.

Minus 196 graden Celsius

De nieuwe Iveco's worden 24/7 ingezet voor het vervoer van stikstof. Dat is een gas wat tal van industriële toepassingen kent en waarvoor Air Liquide klanten heeft in uiteenlopende sectoren van het bedrijfsleven. Het gas wordt vervoerd op een temperatuur van min 196 graden Celsius. De Iveco trucks zijn uitgerust met laad en lostechniek van Gardner Denver Transport Solutions om het gas, dat zich als vloeistof in de trailer bevindt, autonoom, snel en veilig te kunnen lossen. Om tot een optimale oplossing te komen zijn de hydraulische aangedreven generatoren exact afgesteld op de LNG-motor van de Iveco.

Stikstof en meer

Air Liquide Benelux is onderdeel van de Air Liquide Group, en omvat dochterondernemingen actief in productie, distributie en verkoop van industriële gassen, technologieën en diensten. Air Liquide beschikt in de Benelux over 27 industriële locaties, goed voor 1.200 personeelsleden in deze regio. In Nederland beschikt Air Liquide over een bestand van 5.000 industriële klanten en worden in diverse ziekenhuizen 24.000 patiënten bediend.

DEEL HET