'Vraag naar accu's wordt 15 keer zo groot binnen 10 jaar'

Producenten van tractiebatterijen voor elektrisch aangedreven voertuigen verwachten dat de komende tien jaar de vraag naar zulke accu's met een factor vijftien zal groeien. Dat meldt NRC Handelsblad.

China speelt een hoofdrol in de batterijproductie. Niet alleen wil Tesla nabij Shanghai een nieuwe 'Gigafactory' openen, ook de Nederlander Kees Koolen, bekend geworden door Booking.com, wil in China gaan bouwen met partners. In 2014 werd de eerste Gigafactory gebouwd door Elon Musk. Inmiddels zijn er vijftig fabrieken waar tractiebatterijen voor elektrische voertuigen gebouwd worden. Deze batterijen vinden niet alleen hun weg in auto's en vrachtauto's, maar ook in heftrucks, bouwmachines, fietsen en in batterijparken voor het elektriciteitsnet.

In september was 9% van de verkochte auto's in Nederland elektrisch aangedreven, een jaar eerder was dat nog 2%. Een sprong die hoogstwaarschijnlijk ook wordt veroorzaakt door veranderende bijtellingsregels. Het Amerikaanse Bloomberg verwacht dat er in 2030 jaarlijks 30 miljoen auto's verkocht worden met elektrische aandrijving.

Intussen blijven de prijzen van accu's cq tractiebatterijen dalen. Een accupakket kostte in 2010 nog duizend dollar per kilowattuur. Nu is de grens van honderd dollar dichtbij. 

DEEL HET