Vrijstelling B-rijbewijs elektrisch voertuig vervalt

Vijf jaar geleden stond de overheid een vrijstelling toe voor vol of deels elektrisch aangedreven trucks. Dergelijke trucks overschreden vaak hun GVW vanwege de tractiebatterijen die aan boord zijn. Toch mochten chauffeurs slechts in het bezit van een B-rijbewijs ermee rijden. De bovengrens die aan de regeling werd gesteld is 7,5 ton GVW.

Het ministerie liet begin dit jaar echter weten dat de vrijstellingsregeling voor het B-rijbewijs formeel gezien eind maart zou eindigen. Het akkoord van de Commissie zou namelijk geldig zijn voor een periode van maximaal 5 jaar en die termijn zat er eind maart op. Het plan was om de regeling officieel per 1 juli te stoppen.

Volgens TLN heeft het besluit van IenM voor veel ophef gezorgd omdat er nooit duidelijk over een einddatum gesproken is. ''Ook in het Reglement Rijbewijzen valt daar niets over te lezen. De verwachting was dat de huidige regeling nog een aantal jaren zou doorlopen'', zegt TLN. ''Dat verklaart ook dat veel van de ca. 45 voertuigen die onder de regeling vallen nog geen twee jaar oud zijn. Het besluit zou veel bedrijven die vaak fors geïnvesteerd hebben in zulke voertuigen, in de problemen brengen.''

TLN, EVO, Bovag, RAI Vereniging en CarrosserieNL hebben in een gezamenlijke brief minister Schultz van Haegen geïnformeerd over de problematiek rond het eindigen van de vrijstellingsregeling. 

 

 

DEEL HET