VW E-Load Up en Eco Load Up

Volkswagen komt met bedrijfswagen uitvoeringen van de kleine Up. De vierdeurs Up gaat dan door het leven als de Load Up, en deze heeft slechts twee zitplaatsen. Met de VW Load Up wil Volkswagen een markt bedienen voor wie een handige kleine besteller met hippe looks nodig heeft. Meteen bij de introductie toont VW ook al een elektrische- en een aardgas uitvoering van de Load Up.

De Load Up is een vierdeurs Up met slechts twee zitplaatsen. Achter de voorstoelen is een stevig hekwerk gemonteerd wat als ladingzekering dient. De Load Up  heeft een laadvloer die ruimte biedt aan 990 liter laadvolume. Het laadvermogen bedraagt in de standaard benzineversie met de 1.0 motor 438 kilo. Dat is genoeg voor een koerier. In de elektrische uitvoering rest 360 kilo laadvermogen.De CNG uitvoering zal daar tussen zitten.

De elektrisch aangedreven e-Load Up heeft een bereik van 160 kilometer, de Eco Load Up met zijn benzine- en CNG-motor heeft een actieradius van 600 km. De consumenten adviesprijs van de e-Load Up bedraagt 27.500 Euro inclusief BPM en BTW. Voor deze uitvoering is echter een milieu-investeringsaftrek van 36% mogelijk wat kan oplopen tot 3600 euro.  

Oplettende lezers hebben in de rekensom het verschijnsel BPM opgemerkt, en dat is juist. De Load Up voldoet in alle uitvoeringen namelijk niet aan het Nederlandse regime voor bedrijfswagens. Dat betekent dat het reguliere, 'gele' tarief voor de houderschapsbelasting verschuldigd is en dat er BPM wordt berekend. Dat laatste is een behoorlijk nadeel, maar gezien het geringe gewicht van de Up maakt het in de houderschapsbelasting niet heel veel verschil.

Het grote voordeel van het personenautokenteken is dat de ruiten niet geblindeerd hoeven te worden. Verder is de Load Up na een eerste leven als bestelauto eenvoudig om te bouwen tot personenauto met vier zitplaatsen. Dat scheelt behoorlijk in de restwaarde volgens Volkswagen.

DEEL HET