VW-schandaal: Truck emissietest anders dan bij auto's

Volkswagen moet flink door het stof in het emissieschandaal in de VS. In de truckwereld zou dat ondenkbaar zijn doordat de testen van trucks van een hele andere orde zijn geworden sinds de invoering van Euro-6 vanaf begin vorig jaar. Malversaties zoals die waar Volkswagen nu van beschuldigd wordt zijn dan ook niet mogelijk. In een reactie op de gebeurtenissen zegt TNO onderzoeker Gerrit Kadijk dat trucks sinds Euro VI op de weg gemeten kunnen worden.  

Er is een duidelijk verschil tussen een emissietest in een laboratorium en een soortgelijke test op de openbare weg. In de autotechniek is al gebleken met name EGR-systemen anders reageren in de buitenlucht dan in een laboratorium. Het is dus bij de diesels waar de grote verschillen zitten, precies waar Volkswagen nu blijkbaar op betrapt is.

Volgens Kadijk laat de uitstoot van vrachtwagens sinds de invoering van Euro VI 'grote verbeteringen' zien. ''Vrachtwagenfabrikanten hebben met hun motoren een enorme stap voorwaarts gezet'', zegt Kadijk in het NRC. Het testen in de praktijk sluit de gang van zaken die VW zich veroorloofde uit in de truckwereld.    

Het Euro VI protocol schrijft voor, dat trucks tijdens het werk staande kunnen worden gehouden en er ter plekke een emissietest moet kunnen worden gedaan. Bovendien moeten Euro-6 trucks zeker zeven jaar dan wel bij een kilometerstand van 700.000, afhankelijk wat het eerste wordt bereikt, aan de norm voldoen.   

DEEL HET