Waterstof tankstations in opkomst

Na het LNG tankstation en de laadplaatsen, zullen er op termijn ook tankstations in Nederland komen voor waterstof. Een Nederlands bedrijf, Pitpoint, denkt dat deze brandstof vooral van belang wordt voor het vrachtverkeer. De gedachte is simpel: elektrische trucks krijgen pas een echte kans, als ze niet een flink aantal batterijen mee moeten nemen om ergens te komen.  

Pitpoint heeft een punt, er is al zo'n truck: de Nikola One. Deze truck heeft een brandstofcel, die waterstof omzet in elektriciteit. Die wordt opgeslagen in een batterij, eentje maar, en daarmee worden vier elektromotoren aangedreven. De Nikola heeft 2000 pk en een actieradius van duizend mijl, of 1600 kilometer.

Allemaal nog toekomstmuziek natuurlijk, maar in Nederland zijn nu al waterstof tankstations in Rhoon ( bij Rotterdam), Arnhem en Helmond. Duitsland bouwt dit jaar vijftien waterstof tankstations en heeft er ook al enkele. In Nederland komen er nog stations bij in Utrecht en Delfzijl. De eerste autobissen die op waterstof rijden zijn besteld.

En in de VS heeft Nikola truckinggigant  US Express als grote klant. De tijden veranderen, maar ja. het duurt nog wel even voor je als chauffeur je brandstofcel bijtankt. 

DEEL HET