Westport: proef met waterstof als brandstof veelbelovend

Westport, een Canadees bedrijf dat onderdelen levert voor dieselmotoren, en waarmee Scania zijn HPDI-inspuitsysteem heeft ontwikkeld, heeft een succesvolle proef gedaan met het verbranden van waterstof als gasvormige brandstof in een nieuw type dieselmotor.

Het inspuitsysteem HPDI ligt ook aan de basis van de techniek waarmee waterstof wordt ingespoten. Volgens Westport veroorzaakt het verstuiven en dan verbranden van waterstof  bijna geen emissie van broeikasgassen (zoals CO2) en is de nu uitgeprobeerde techniek beduidend goedkoper dan brandstofcel-techniek, waarbij waterstof door elektrolyse wordt omgezet in elektriciteit. Westport denkt dat behalve voor trucks, deze techniek ook prima geschikt is voor de bouw van locomotieven en schepen. Westport erkent dat er nog veel werk moet gebeuren, maar zegt ook dat de motor al snel maximum koppel leverde binnen enkele uren na de start van de test, waarbij de motor eenvoudig startte. De Canadezen zeggen dat tal van bedrijven met deze techniek hoge investeringen in nieuwe techniek kunnen ontlopen.

NOx uitstoot

Het verbranden van waterstof leidt nauwelijks tot uitstoot CO2, deeltjes en koolwaterstoffen. Maar op het gebied van NOx is er wel een duidelijke uitstoot vanwege de hogere verbrandingstemperatuur in de motor. Met behulp van bestaande techniek zoals SCR en EGR zou die uitstoot binnen de perken kunnen worden gebracht.

Scania

Westport werkt overigens niet alleen met Scania. Ook het Volvo LNG systeem, waarbij diesel als ontsteek brandstof wordt gebruikt, is afkomstig van dit Canadese bedrijf. Het is niet bekend of één van de beide Zweedse merken deze techniek gaan toepassen. Het lijkt er juist op, dat de Zweden in gaan zetten op batterij-elektrische trucks. Het waterstofproject van Scania, we hebben het dan over brandstofceltechniek, staat op een laag pitje.  

Op de foto het normale Scania 13 liter blok met 540 pk. 

DEEL HET