Zelfrijdende trucks actueel in de USA

De NOS brengt het nieuws dat Volvo nu in samenwerking met Otto, een bedrijf wat door ex Google werknemers is opgericht, de allereerste commerciële rit gedaan heeft met een autonoom rijdende truck.

De lading bestond in dit geval uit bier en dat is op zich wel ludiek natuurlijk, want zo kan de chauffeur ook een blikje nuttigen. Sturen doet de truck zelf wel immers. Toch zit ik wat vreemd naar dit nieuws te kijken want Daimler rijdt al sinds de zomer van vorig jaar met zelfrijdende trucks in Nevada. BIGtruck was er getuige van dat de eerste trucks de openbare weg op gingen en we reden zelfs mee, kijk maar naar bijgaand filmpje. 

Die Freightliner trucks waren wel degelijk ook geladen maar of die lading uitsluitend voor test doeleinden was als ballast of dat er geladen en gelost werd is me niet helemaal duidelijk. Wat dat betreft zouden Volvo en Otto dus wel eens gelijk kunnen hebben maar de eerste met een zelfstandig rijdende truck op de openbare weg was dus echt Daimler merk Freightliner.

Voor de oplettende kijkers zijn er dus twee prototypes gepresenteerd. De Inspiration is de truck die zelf-rijdend wordt ingezet en die staat het dichtste bij de serieproductie zoals Freightliner die nu kent. De witte truck met de gesloten lamellen voor de grille heeft dezelfde techniek aan boord maar dit is een truck in het kader van het Amerikaanse 'Supertruck' project. Dat wordt ondersteund door de overheid en daar doen alle merken aan mee in een race naar nog efficiënter en schoner wegtransport. De Amerikaanse overheid is namelijk reëel genoeg om in te zien dat het land nooit zonder wegvervoer zal kunnen en dan kun je daar maar beter in investeren. 

DEEL HET

Gerelateerde video's

  • Video bij: Zelfrijdende trucks actueel in de USA