De laatste diesel van het Traton concern is aangekondigd

Op de onlangs gehouden aandeelhoudersvergadering legde Traton-topman Matthias Gründler uit welke koers het bedrijf voor zich ziet de komende tijd. Traton is de truckdivisie van Volkswagen, waaronder Scania, MAN en Volkswagen Bedrijfswagens vallen. Sinds kort hoort ook het Amerikaanse Navistar hierbij.

Vorige week bracht Scania het nieuws dat er later dit jaar een nieuwe dertien liter motor geïntroduceerd wordt. Dit is volgens Gründler de laatste dieselmotor van het concern waarna Traton omschakelt op elektrische aandrijflijnen. Begin volgend jaar komt de nieuwe dertien liter motor in nieuwe Scania trucks. MAN zal begin 2024 starten met de implementatie. Het lijdt geen twijfel dat deze motor dan aan de nieuw te introduceren Euro 7 norm zal voldoen. Gründler zegt deze motor nog nodig te hebben, zo lang dieseltrucks in kosten nog aantrekkelijker zijn dan een elektrische aandrijving. Maar hij verwacht dat al in 2025 elektrische aandrijving goedkoper wordt, vanwege veel lagere onderhoudskosten. Tot 2025 investeert Traton 1,6 miljard euro in elektrische aandrijvingen.

Grote besparingen

Het bedrijf voorspelt grote besparingen wanneer elektrische trucks gemeengoed zijn. Batterijen zijn volgens Gründler beter en goedkoper en zullen ook efficiënter blijken dan waterstof, aldus de topman. “Driekwart van de beschikbare energie wordt ingezet voor de daadwerkelijke aandrijving. Bij waterstof is dat maar een kwart van de energie. Hij ziet de implementatie van en deugdelijk oplaadnetwerk in Europa als de grootste uitdaging voor politiek en bedrijfsleven de komende jaren.    

DEEL HET