Eerste huisvuilauto op waterstof in gebruik met Europese subsidie

De gemeente Groningen heeft deze week de eerste elektrische afvalophaalwagen op waterstof in gebruik genomen met behulp van subsidie van een Europees project. Het is een achterlader voor het leegmaken van onder andere stalen en kunststof containerbakken. Het gaat om een bij Holthausen omgebouwde dieseltruck, die nu door omzetting van waterstof, elektrisch rijdt.

Het is het veertiende elektrische waterstofvoertuig voor de gemeente Groningen en de tweede zware vrachtauto. Het komende jaar komen er nog meer bij.  Eind 2021 heeft de gemeente zo’n 40 auto’s en machines die waterstof als energiedrager gebruiken en die daarmee emissievrij zijn.  

Europese subsidies

Deze huisvuilauto is mede ontwikkeld en gesubsidieerd door het Europese Interreg North Sea Region project (HyTrEc2). Met onderwijsinstellingen, gemeenten, provincies en onderzoeksbureaus uit verschillende Europese landen worden deze waterstoftrucks ingezet om aan Europese en landelijke klimaatdoelstellingen te kunnen voldoen.  

Groningen waterstofregio

Naast dit project doet de gemeente Groningen mee aan nog andere Europese waterstofprojecten, zoals de ontwikkeling van nog meer elektrische voertuigen met een brandstofcel.
Zo willen we de gemeente Groningen als waterstofregio van Nederland en Europa op de kaart zetten.

(foto: Martin Vonk)

DEEL HET