Green Planet wil 50 waterstoftrucks op de weg

Vijftig zero-emissie vrachtwagens op de weg brengen: dat is het doel van Green Planet, een tankstation nabij Pesse dat alternatieve brandstoffen aanbiedt. Daarom dient het bedrijf bij overheidsdienst RVO een ambitieus plan in voor de DKTI-subsidie ‘Learning by using’. Het initiatief wordt gesteund door Sent Waninge, TVM Verzekeringen en ING.

Learning by using is door de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) in het leven geroepen om bedrijven die samen kennis willen opdoen met de inzet van zero-emissie vrachtwagens een kans te geven. De subsidie staat volgens Green Planet garant voor een deel van de kosten voor de experimentele ontwikkeling, de aanschaf van de voertuigen en de tank- en laadinfrastructuur.

Zero-emissie transport

De RVO heeft verschillende zogenoemde DKTI-subsidies die staan voor Demonstratie Klimaattechnologieën en Innovaties. De subsidie geeft bedrijven de mogelijkheid samen ervaring op te doen en kennis te delen op het gebied van zero-emissie transport. In tegenstelling tot de eerdere DKTI’s, gaat het dit keer niet om een proeftuin, zo legt Emile Keuter – adviseur New Energy bij Green Planet – uit. “Het gaat om het daadwerkelijk realiseren van een reductie in uitstoot en ervaring opdoen door het inzetten van meerdere waterstoftrucks en batterij-elektrische trucks bij één bedrijf. Tot nu toe ging het vaak om een enkele auto.”

Subsidie

En daar is genoeg animo voor, merkt Keuter. “De bedrijven die we benaderen zijn ontzettend enthousiast. Dat is een goed teken vanuit de markt. We zien dat de grotere spelers interesse hebben, maar ook kleinere bedrijven vinden duurzaamheid een belangrijk thema. Een subsidie kan hen helpen bij het realiseren van hun doelstellingen.”

Unieke samenwerking

Binnen de plannen werkt Green Planet samen met transportbedrijf Sent Waninge, verzekeraar TVM en bankbedrijf ING. Het samenwerkingsverband zet zich in voor het wegnemen van zoveel mogelijk barrières. “Het aanschaffen van een zero-emissie vrachtwagen kan een grote stap zijn en er zijn flinke kosten aan verbonden”, licht Keuter toe. “We hebben daarom gekeken waar de knelpunten liggen en hoe we die kunnen oplossen.” Zo biedt TVM voor dit bijzondere risico op maat gemaakte oplossingen, wil ING geïnteresseerden helpen met het financieren van het niet-subsidiabele deel van de aanschaf tegen een aantrekkelijke rente en zorgt Green Planet voor voordelige tarieven voor het tanken van waterstof en het opladen van de voertuigen.

TCO-tool

Daarnaast heeft Green Planet een zogenoemde TCO-tool (Total Cost of Ownership) ontwikkeld, waarmee het bedrijf voor transporteurs kan berekenen hoe het volledige financiële plaatje eruit gaat zien en kunnen de kosten worden vergeleken met het rijden op diesel. De plannen moeten half januari ingediend worden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Transporteurs die interesse hebben in deelname aan het initiatief van Green Planet kunnen contact opnemen met adviseur Emile Keuter via adviseur@greenplanet.nl.

DEEL HET