Nikola kondigt doorbraak in batterijtechniek aan

De Amerikaanse start-up Nikola, een bedrijf dat bezig is om waterstoftrucks te ontwikkelen en te verkopen, stelt dat het een doorbraak heeft bereikt in de ontwikkeling van tractiebatterijen. Daardoor zou een elektrische truck dan wel een waterstoftruck een veel grotere actieradius hebben.

Nikola kondigt een batterij aan met een dichtheid van 1100 Wh per kg en een dichtheid van 500 Wh per kg voor een productievariant van zo’n batterij. Een auto die nu 300 mijl ver komt, zou dan 600 mijl (960 km)ver kunnen komen. De batterij zou ook een stuk veiliger zijn dan wat nu gebruikt wordt.

Laad- en ontlaadcycli zouden makkelijk 2000 keer uitgevoerd kunnen worden, wat een lange levensduur betekent. Verder zou de batterij makkelijk te produceren en eenvoudig te recyclen. Welke metalen worden gebruikt wordt nog niet onthuld, wel dat de ‘impact’ op het milieu tot een minimum is beperkt. De batterij zou de helft goedkoper zijn en 40% lichter zijn dan vergelijkbare Lithium-Ion batterijen met hetzelfde vermogen.

Topman Trevor Milton van Nikola spreekt van de grootste doorbraak ooit in de batterijwereld, waarbij er geen sprake is van verbetering van prestaties, maar van een verdubbeling. Nikola verwacht de batterij over een jaar te kunnen presenteren. Nikola wil de nieuwe techniek delen met concullega’s in de truckbouw.

DEEL HET