Pitpoint en Biobrandstoffenfabriek Hardenberg samen in groengas

PitPoint en Biobrandstoffabriek Hardenberg gaan een strategische samenwerking aan om groengas te produceren. De fabriek in Hardenberg gaat op termijn ongeveer 42 miljoen m3 groengas per jaar produceren. Dit staat gelijk aan de gasbehoefte van 30.000 huishoudens.

Samen met Bio Rights een eco-technologie onderneming die duurzame energiefabrieken ontwikkelt, zetten de partijen deze fabriek op met als doel om versneld de productiecapaciteit van biobrandstoffen uit afval (2e generatie biobrandstoffen) in Nederland uit te bouwen tegen kostprijzen die op termijn kunnen concurreren met fossiele brandstoffen. Jan Theo Hoefakker, MD Commercial Sales bij PitPoint: “Wij zijn verheugd met deze samenwerking. Het is een belangrijke stap in de goede richting om de grootste speler te worden in de Europese clean fuels markt.”

Hardenberg

De fabriek in Hardenberg zal uiteindelijk zo’n 70 arbeidsplaatsen opleveren. Het productieproces bestaat uit een aantal bewezen technologieën die zijn gecombineerd op industriële schaal. Het groengas wordt gemaakt door de vergisting van een mengsel van bewerkte mest en bermgras dat uit de omgeving rond Hardenberg komt. De biobrandstoffenfabriek is volgens Pitpoint uniek in zijn soort en de eerste fabriek die met Bio Rights wordt ontwikkeld. De vraag naar groengas wordt vanwege de energietransitie in de toekomst alleen maar groter en daarmee ook de behoefte aan schaalbare en repliceerbare productiecapaciteit. Wim Obbens van Bio Rights: “We verwachten daarom in de toekomst meerdere fabrieken op te zetten op basis van hetzelfde concept.”

DEEL HET