VDL ontwikkelt bus op mierenzuur

VDL Bus & Coach en Team FAST gaan samenwerken aan de ontwikkeling van ’s werelds eerste stadsbus die op mierenzuur rijdt. Team FAST, een groep studenten van de Technische Universiteit in Eindhoven, heeft in januari 2016 een modelauto gepresenteerd die op mierenzuur rijdt. “We hebben elektriciteit vloeibaar gemaakt”, aldus Tim van Lohuizen van Team FAST. “We verheugen ons op de uitdaging om samen met VDL Bus & Coach ons systeem verder te ontwikkelen voor toepassing in bussen”. 
“Wij zijn continu op zoek naar nieuwe technologieën die op eenvoudigere wijze de actieradius van zero emissie vervoer vergroten. De omzetting van mierenzuur naar waterstof is één van deze nieuwe, veelbelovende technologieën”, aldus VDL.

Vloeibare elektriciteit

Mierenzuur of methaanzuur is een chemische stof die ook in de natuur voorkomt. Als chemisch product wordt het voor diverse toepassingen gebruikt. Onderzoekers van de Technische Universiteit in Eindhoven hebben een manier ontdekt om waterstof heel snel en efficiënt te transformeren in de vloeistof mierenzuur en, omgekeerd, mierenzuur weer terug om te zetten in waterstof. Mierenzuur als vloeibare energiedrager kan veel makkelijker opgeslagen en vervoerd worden. Bestaande tankstations kunnen voor de energievoorziening gebruikt worden want een bus die op mierenzuur rijdt hoeft niet opgeladen te worden, maar tankt mierenzuur, zoals diesel getankt wordt. Zonder uitstoot van schadelijke gassen en met een veel grotere actieradius dan wat nu gangbaar is bij alternatieve aandrijflijnen, zegt VDL.

VDL Citea Electric

De bus die in de loop van 2016 de primeur krijgt als ‘s werelds eerste bus op mierenzuur is een VDL Citea Electric met een lengte van 12 meter. De modulaire bouwwijze van de Citea range maakt het mogelijk om te kiezen uit diverse elektrische aandrijvingen, batterijpakketten en laadsystemen waardoor volgens VDL voor ieder inzetgebied de meest ideale en optimale combinatie samengesteld kan worden. Deze modulaire bouwwijze vergemakkelijkt ook de benodigde aanpassingen voor het rijden op mierenzuur. Zonder consequenties voor de toegankelijkheid, de inrichting van het interieur en het comfort. Team FAST bestaat uit zo’n 25 studenten van de Technische Universiteit in Eindhoven.

 

 

DEEL HET