Volvo wil staal gebruiken gefabriceerd met groene energie

Truckbouwer Volvo heeft met zijn leverancier van staal, SSAB, afgesproken dat het staal dat Volvo afneemt, op een duurzamere wijze geproduceerd gaat worden dan tot dusverre het geval was.

Het staal dat Volvo voor zijn trucks wol gebruiken, moet ‘fossielvrij’ geproduceerd worden. Dat houdt in dat de elektriciteit die hiervoor nodig is, uit waterstof wordt gewonnen en uit elektriciteit van hernieuwbare bronnen. Nog dit jaar moet het eerste staal geproduceerd zijn, en moeten daar de eerste Volvo trucks uit gebouwd worden. De truckproducent wil volgend jaar helemaal op dit type staal overstappen.

Parijs

Het is Volvo ernst met het Akkoord van Parijs. Dat houdt in dat niet alleen de trucks zuinig zijn, maar dat ook de wijze waarop ze gebouwd worden, alsmede de materialen die zijn toegepast, uit duurzame en hernieuwbare bronnen afkomstig moeten zijn. Staalproducent SSAB wil op zijn beurt overschakelen op elektrisch Volvo trucks, al dan niet van batterijpakket, dan wel van een brandstofcel voorzien, die waterstof omzet. Bekeken moet worden wat voor SSAB het gunstigst uitpakt. SSAB verwacht dat het nieuwe staal in 2026 grootschalig op de markt gebracht kan worden. Uiteindelijk moet de het hele traject van mijn tot rijdende vrachtwagen of andere staalproducten, klimaatneutraal zijn ingericht.   

DEEL HET