Rij-impressie Iveco Stralis NP

Wij reden voor een korte eerste rij-impressie met de nieuwe Iveco Stralis NP. De eerste volwaardige internationaal inzetbare truck op LNG.

De nieuwe Iveco Stralis? Jazeker, je leest het goed, de nieuwe. Op het eerste gezicht straalt het nieuws er niet vanaf zo aan de buitenkant maar er is wel degelijk sprake van heel veel nieuws bij dit mooie Italiaanse truckmerk. Voor een eerste kennismaking reden we een rondje in Brabant met de nieuwe, gasgestookte Stralis NP modellen.

Het grote nieuws van Iveco zit keurig verstopt onder de cabine die we al kenden. Voor de presentatie heeft Iveco zijn best gedaan om met styling elementen en kleuren een nieuwe frisse look aan de cabine mee te geven maar in de kleur van de klant zie je daar straks niks van terug. Uiterlijk is het onderscheid met de vorige generatie dan ook niet meer dan een badge op de grille en op de deuren. Met die laatste halen ze overigens nog een slimme truc uit want die dekt het doorlopende ruitje af in de deuren van de Stralis. Het gevolg is dat het er allemaal net even anders uit ziet maar iets meer aandacht voor design had de Italiaan toch ook wel goed gestaan.

Indrukwekkend

Rijden met de nieuwe Stralis NP op LNG is een bijzondere gewaarwording. Tot nu toe voelde de chauffeur van een gastruck zich min of meer achtergesteld maar met de nieuwe NP van Iveco is dat verleden tijd. Onder een volwaardige cabine die geschikt is voor internationale ritten staat de nieuwe 400 pk sterke krachtbron. Met deze truck combineert Iveco de nieuwe negen liter gasmotor met 400 pk met de AsTronic. Tot nu toe waren chauffeurs op dit soort LNG en CNG trucks veroordeeld tot een handbak maar dat is nu ook verleden tijd. De AsTronic is een meer dan uitstekende geautomatiseerde versnellingsbak die geheel is aangepast op de LNG krachtbron. Daar zat nog heel wat engineering in, want een gasmotor toert bijvoorbeeld compleet anders af dan een diesel. Juist dat aftoeren is voor de automatische versnellingsbak van groot belang voor een juiste werking.

1500 kilometer  

Iveco heeft samen met ZF het huiswerk uitstekend gedaan, zo blijkt. De Stralis komt keurig op snelheid en eigenlijk heb je als chauffeur helemaal niet door dat je niet met een diesel onderweg bent. Of eigenlijk wel, want het is veel stiller in de cabine! Verder is Iveco er in geslaagd om een LNG truck te ontwikkelen met een mooie ruime actieradius. In de versie die Iveco met dubbele LNG tanks is deze truck goed voor een actieradius van maar liefst 1500 kilometer en daarmee komt deze alternatieve brandstof nu echt in beeld voor internationale ritten. Alle argumenten die daar tegen waren zijn met deze nieuwe NP namelijk volledig gepareerd door Iveco. Natuurlijk is 400 pk niet een topvermogen maar het volstaat wel degelijk om met veertig ton onderweg te zijn, zoveel is ons al wel duidelijk. Dit vraagt dan ook naar meer en we hopen zeer binnenkort deze LNG truck op onze BIGtruck RoadTest route in te kunnen zetten!

DEEL HET

Gerelateerde video's

  • Video bij: Rij-impressie Iveco Stralis NP

Joomla! Foutopsporingsconsole

Sessie

Profielinformatie

Geheugengebruik

Database zoekopdrachten