0,17% van de trucks is nog maar elektrisch

Hoewel sommige truckmerken inmiddels elektrische voertuigen in serie produceren zijn we in Nederland nog nergens waar het gaat om marktaandelen. Slechts 0,17% van de trucks is op dit moment elektrisch.

In totaal zijn er in Nederland op dit moment 270 elektrische trucks volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Hiervan zijn er 222 batterij-elektrisch, de zogenaamde BEV trucks. Er rijden 31 plug in hybride trucks, en slechts 17 die zelf hun stroom opwekken door waterstof. Ten opzichte van 2017 is dat een verdubbeling van het aantal elektrische trucks maar het lijkt nog in niks op een transitie zoals die verwacht werd.

Ook bij de bestelwagens loopt het nog niet hard met de elektrische voertuigen. De aantallen zijn wel hoger, sinds begin dit jaar werden er 10.947 elektrische bestelwagens geregistreerd. Toch is dat ook slechts 1,04 van het totale aantal. 

Te duur en beperkt inzetbaar

De grootste problemen zijn op dit moment de hoge prijsstelling, een gebrek aan toereikende subsidies en de beperkte inzetbaarheid van elektrische voertuigen. Met name dat laatste is een enorm probleem, want een truck die het viervoudige kost van een diesel zou 24 uur per dag inzetbaar moeten zijn, in plaats van uren aan een lader te hangen.

Hoop op nieuwe ontwikkelingen

De implementatie van zero emissie in een groot aantal binnensteden staat op de agenda voor 2025. Dat is al over twee en een half jaar, maar met de huidige ontwikkelingen in het wagenpark is dat volstrekt onhaalbaar. Alle merken zijn bezig met alternatieve aandrijflijnen maar tot nu toe worden die niet alleen geplaagd door de hoge prijsstelling, maar ook door hun beperkingen. 

DEEL HET